iPhone ameninţă securitatea naţională a Chinei, acuză presa chineză

Dispozitivele iPhone vândute de grupul american Apple reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Chinei, datorită capacităţii lor de geolocalizare a utilizatorilor, a acuzat televiziunea chineză de stat, CCTV, preluată sâmbătă de agenţia AFP.
Economica.net - sâm, 12 iul. 2014, 09:01
iPhone ameninţă securitatea naţională a Chinei, acuză presa chineză

Dispozitivul Apple poate fi folosit pentru a colecta ‘date foarte sensibile’, prin simpla activare a unui parametru, care permite urmărirea unei persoane, potrivit declaraţiei lui Ma Ding, director al Institutului pentru Securitatea Internetului de la Universitatea de Securitate Publică a Poporului.

Oficialul chinez a detaliat într-un raport publicat vineri, că ‘în cazul în care utilizatorul este un jurnalist, se pot deduce locurile vizitate sau unde a realizat interviuri şi pot fi determinate chiar domeniile în care lucrează: politic sau economic’.

Potrivit sursei, geolocalizarea a milioane de utilizatori de iPhone-uri ar putea ajuta la colectarea de informaţii privind condiţiile de viaţă sau economia unei ţări şi ‘chiar secrete de stat’.

Nu este prima dată când Apple este vizat în China de presa oficială, menţionează AFP.

Compania din California a fost ţinta, în martie 2013, a unui campanii orchestrate de media chineză, în numele consumatorilor, susţinându-se că brandul Apple are servicii post-vânzare de proastă calitate.

În cele din urmă, Apple a publicat pe site-ul său o scrisoare în limba chineză în care şeful său, Tim Cook, a prezentat ‘sincere scuze’.

Această campanie a navigat apoi purtată de vântul unei clientele nemulţumite. Însă internauţii chinezi au primit mult mai critic sâmbătă acuzaţiile aduse de CCTV.

‘Abia acum CCTV descoperă acest lucru?’, a glumit unul dintre ei într-un microblog, citat de AFP.

Alţii au acuzat televiziunea de stat din China pentru că atacă software-ul iOS al Apple cu care funcţionează iPhone, neglijând sa ia în considerare potenţialele pericole reprezentate de alte smartphone-uri.

‘Aproape toate smartphone-urile fabricate în China funcţionează cu Android (sistemul de operare conceput de Google – n. AFP) Este acesta mai sigur? CCTV ignoră intenţionat acest lucru şi înşeală lumea! ‘, a notat un internaut.

Contactat de AFP pentru un comentariu, Apple nu a reacţionat, informează agenţia de presă

Te-ar mai putea interesa și
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra Israelului ca represalii după atacul aerian asupra consulatului iranian de la......
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi ...
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...