1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

News

Ipoteza ca viitorul președinte să desemneze un premier tehnocrat, cea mai sprijinită de electorat

Ipoteza ca viitorul președinte al României să desemneze un premier tehnocrat beneficiază de cel mai mare sprijin din partea electoratului, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul" în perioada 30 august - 4 septembrie.

15 sep, 2014 | Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă remis, luni, Agerpres, sondajul testează mai multe declarații publice, situații ipotetice și potențiali prim-miniștrii care ar putea fi desemnați de viitorul președinte al României, în baza variantelor indicate de principalii competitori, Victor Ponta și Klaus Iohannis.

În ceea ce privește opinia populației față de declarația premierului Victor Ponta, care a afirmat public faptul că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale viitorul prim-ministru ar putea să nu fie membru PSD, UNPR sau PC, 46, 2% dintre respondenți cred că aceasta ar fi o decizie bună. 23,5% consideră că ar fi o decizie greșită ca Victor Ponta să nu desemneze un premier membru PSD, UNPR sau PC în cazul în care va deveni președinte, iar 30,3% nu știu sau nu răspund.

Dacă Ponta ar câștiga alegerile prezidențiale, 34,7% dintre cei intervievați apreciază că acesta ar trebui să desemneze un premier tehnocrat, 26,4% se pronunță pentru un premier PSD, 21,3% înclină spre un premier din partea opoziției, în timp ce 17,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

La întrebarea "Ce părere aveți despre următoarele personalități care ar putea ocupa funcția de prim-ministru în cazul în care Victor Ponta ar câștiga alegerile prezidențiale?", 43,1% dintre cei intervievați au răspuns ca au o părere bună despre Mugur Isărescu. Urmează, în ordine, Mircea Geoană (18,8%), George Maior (17,5%), Mihai Tănăsescu (10,9%), Liviu Dragnea (10,6%), Florin Georgescu (9,5%) și Ioan Rus (6,9%).

Sondajul a testat, de asemenea, opinia populației față de afirmațiile lui Klaus Iohannis potrivit căruia în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale va încerca să formeze o nouă majoritate în Parlament pentru a da jos Guvernul condus de Victor Ponta și va propune un nou guvern condus de Cătălin Predoiu. 36,1% dintre respondenți cred că aceasta ar fi o decizie greșită, 32,2% o consideră o decizie bună, în timp ce 31,7% nu știu sau nu răspund.

Pe de altă parte, 30,9% dintre cei intervievați cred că Ponta trebuie să rămână prim-ministru, în cazul în care Iohannis va câștiga prezidențialele, 26,1% cred că ar fi nevoie de un premier tehnocrat, iar 19,7% consideră noul premier ar trebui să fie Cătălin Predoiu din partea ACL PNL-PDL. 23,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

La întrebarea "România ar fi guvernată mai bine dacă actualul guvern ar fi înlocuit de un alt guvern format de partidele din opoziție (PNL, PDL)?" 40,4% dintre respondenți declară că România nu ar fi mai bine guvernată, în timp ce 29% spun că România ar fi mai bine guvernată. 30,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul are o eroare maximă de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, a fost realizat pe un eșantion de 1.058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO