Irakul riscă să cadă într-un haos similar celui din Siria

Irakul riscă să cadă într-un 'haos similar celui din Siria' dacă clasa politică nu reuşeşte să se adune în jurul unui guvern, a atras joi atenţia emisarul ONU la Bagdad, Nickolay Mladenov, relatează AFP.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 19:12
Irakul riscă să cadă într-un haos similar celui din Siria

‘Dacă Irakul nu-şi urmează procedurile politice constituţionale, care este alternativa?’, a declarat pentru AFP Mladenov, într-un interviu la biroul său din Bagdad.

‘Riscă să cadă într-un haos similar celui din Siria. Iar oamenii trebuie să înţeleagă acest lucru cu adevărat şi foarte repede’, a adăugat el.

Parlamentul rezultat din alegerile de la 30 iunie s-a reunit marţi pentru prima dată. Legislativul trebuie să-şi aleagă un preşedinte, apoi un preşedinte al ţării însărcinat cu desemnarea viitorului premier, însă această primă şedinţă a eşuat în haos.

Ţara este aproape de implozie după ofensiva fulgurantă începută în urmă cu aproape o lună de insurgenţii sunniţi conduşi de jihadiştii din Statul Islamic, care au preluat controlul asupra unor mari teritorii din nord şi din vest, determinând sute de mii de localnici să-şi părăsească locuinţele.

‘Irakul nu va mai fi niciodată ca înainte’ de ocuparea oraşului Mosul (nord) de către insurgenţi la 10 iunie, în a doua zi a ofensivei lor. ‘Nu există niciun mijloc ca ţara să revină la ce-a fost’, a adăugat diplomatul bulgar, fost ministru al afacerilor externe şi al apărării.

‘Lăsaţi la o parte diferendele şi ambiţiile personale’, le-a transmis el liderilor irakieni. ‘Veţi avea timp mai târziu să vă ocupaţi de asta. În prezent, este momentul să căutaţi un mijloc de a salva ţara’, a adăugat emisarul ONU.

După o primă şedinţă catastrofică marţi, marcată de insulte şi o mare confuzie, o nouă reuniune a parlamentului este prevăzută pentru 8 iulie. ‘Trebuie să înţeleagă faptul că limita de 8 iulie este cu adevărat o limită’, a insistat Mladenov.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...