Iran: Rohani cere cooperarea UE, avertizând asupra instalării unor ‘guverne şi entităţi teroriste’ în regiune

 Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat sâmbătă în legătură cu posibilitatea instalării unor 'guverne şi entităţi teroriste' în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, transmite AFP, citând un comunicat postat pe site-ului preşedinţiei de la Teheran după întrevederea lui Rohani cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. 
Economica.net - sâm, 29 oct. 2016, 13:35
Iran: Rohani cere cooperarea UE, avertizând asupra instalării unor 'guverne şi entităţi teroriste' în regiune

‘Acţiunile teroriste în Siria şi în Irak constituie o ameninţare serioasă pentru lume’, a afirmat Rohani.

El a avertizat că, ‘dacă nu va exista o luptă serioasă împotriva terorismului în regiune, vom vedea în viitor mai multe guverne şi entităţi teroriste’ în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord.

Oficialul iranian a cerut Uniunii Europene să fac ‘presiuni asupra susţinătorilor regionali ai teroriştilor pentru a stopa aceste ajutoare’.

‘Lupta contra terorismului în Siria şi în Irak este prioritatea’, a subliniat Rohani, insistând că trebuie ‘păstrată integritatea teritorială’ a celor două ţări şi că ‘viitorul Siriei va fi asigurat doar prin votul sirienilor’.

Potrivit site-ului preşedinţiei de la Teheran, dna Mogherini ‘a insistat pe necesitatea de a lupta împotriva grupărilor teroriste, mai ales a Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic, n.r.) şi a Al-Nusra (fosta filială siriană a Al-Qaida, n.r.), care sunt o ameninţare pentru lume’.

Conform aceleiaşi surse, şefa diplomaţiei europene a arătat că ‘UE are nevoie de cooperarea Iranului, putere-cheie pentru rezolvarea problemelor din regiune’.

La Teheran, dna Mogherini s-a mai întâlnit cu ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, pentru discuţii legate de criza siriană. Ea se va deplasa luni în Arabia Saudită, marele rival regional al Iranului.

Iranul susţine financiar şi militar guvernul sirian împotriva rebelilor şi jihadiştilor, acuzând Arabia Saudită şi Turcia că ajută grupările rebele armate din Siria, calificate de Damasc drept ‘teroriste’.

Iranul şiit susţine de asemenea Irakul, cu populaţie majoritară tot şiită, în lupta împotriva jihadiştilor sunniţi ai Statului Islamic.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...