Iranul a accelerat ritmul în care îmbogăţeşte uraniul – presa israeliană

Iranul a accelerat în mod semnificativ ritmul în care îmbogăţeşte uraniul, reducând astfel timpul necesar pentru a obţine arma nucleară, apreciază presa israeliană, citată de AFP.
Economica.net - mar, 31 iul. 2012, 07:08
Iranul a accelerat ritmul în care îmbogăţeşte uraniul - presa israeliană

„Iranul a spulberat din nou recordurile cu privire la ritmul în care îmbogăţeşte uraniul şi a continuat cursa pentru a stabili o distanţă cât mai mică între ei şi bombă”, a afirmat cotidianul Maariv.

Jurnalul – care susţine că se bazează pe „date ale seviciilor de informaţii” fără a face alte precizări – explică că Iranul a putut accelera ritmul de îmbogăţire deoarece dispune acum de „aproape 10.000 de centrifuge”.

Israelul, considerat unica putere nucleară din regiune, un statut asupra căruia menţine ambiguitatea, prezintă programul nuclear iranian ca pe o ameninţare la existenţa sa, referindu-se la repetatele declaraţii ale liderilor Republicii islamice care susţin dispariţia statului israelian.

„În prezent, Republica islamică produce în fiecare lună 230 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit şi 12 kilograme de uraniu îmbogăţit la 20 la sută”, a afirmat la rândul său site-ul Ynet, versiunea de Internet a jurnalului Yediot Aharonot.

„Cifrele arată că Iranul a sporit în mod semnificativ ritmul de îmbogăţire a uraniului în ultimele patru luni”, a subliniat acesta.

Conform Ynet, Teheranul dispune momentan de un stoc de 160 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20 la sută, adică cu 100 de kilograme mai puţin decât totalul necesar pentru producerea bombei atomice.

„Dacă iranienii continuă să îmbogăţească uraniul în ritmul actual, vor dispune de 260 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20 la sută în ianuarie sau februarie 2013”, mai afirma site-ul.

„Cu această cantitate, Iranul ar avea nevoie de aproximativ două luni pentru a produce uraniu de calitate militară pentru o bombă sau o focoasă nucleară”, asigură acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...