1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Iranul a semnat contracte cu Lukoil, Eni, Repsol şi Total

 Teheranul a semnat contracte cu principalele companii energetice europene privind vânzarea de ţiţei, la cinci luni după implementarea acordului referitor la programul său nuclear, a anunţat sâmbătă Mohsen Qamsari, director pentru afaceri internaţionale la Compania Naţională Iraniană de Petrol (NIOC), transmit MNA, PressTV şi IRNA. 

12 iun, 2016 | ECONOMICA.net

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor a permis Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol. 

"Iranul a semnat acorduri privind vânzarea de ţiţei cu firme din Rusia (Lukoil), Italia (Saras şi Eni), Spania (Repsol), Franţa (Total SA), Grecia (Hellenic Petroleum) Elveţia (Vitol Group) şi sunt în desfăşurare negocieri cu alte companii energetice majore", a declarat Mohsen Qamsari. 

În mai, grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, şi Compania Naţională Iraniană de Petrol (NIOC) au semnat, la Teheran, o serie de acorduri privind explorarea în comun a unor perimetre petrolifere în Iran. 

Exporturile Iranului se ridică în prezent la aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi (bpd) - aproape de nivelul de dinaintea impunerii sancţiunilor - arată un raport recent al Reuters, care citează date de la traderi. 

În aprilie şi mai exporturile Teheranului s-au situat între 2,1 şi 2,3 milioane bpd, faţă de 1,3 milioane bpd în urmă cu un an, a adăugat oficialul iranian. 

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a scăzut vineri cu 1,41 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 50,54 dolari. 

OMV şi Lukoil au o prezenţa importantă pe piaţa din România.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO