Iranul ameninţă SUA şi Israelul cu un răspuns „devastator” după atentatul de la Ahvaz. America respinge acuzaţiile – UPDATE

Comandantul adjunct al Gărzilor Revoluţionare iraniene, Hossein Salami, i-a avertizat luni pe liderii americani şi israelieni să se aştepte la un răspuns 'devastator' al Republicii Islamice, acuzându-i de implicare în atacul produs sâmbătă în timpul unei defilări militare în oraşul sud-vestic Ahvaz, relatează Reuters şi AFP. Secretarul de stat american Mike Pompeo a respins duminică acuzaţiile Teheranului că Washingtonul şi aliaţii săi ar trebui traşi la răspundere pentru un atac ucigaş la o paradă în Iran, relatează luni agenţia Xinhua.
Economica.net - lun, 24 sept. 2018, 07:24
Iranul ameninţă SUA şi Israelul cu un răspuns

Mii de persoane au ieşit luni pe străzile din Ahvaz, pentru a funeraliile victimelor atacului de sâmbătă, când 25 de persoane, printre care 12 membri ai Gărzilor Revoluţionare, au fost ucise de un comando de patru persoane care a deschis focul în timpul defilării militare anuale marcând debutul războiului cu Irak (1980-1988).

‘Aţi văzut răzbunarea noastră înainte (…) veţi vedea că răspunsul nostru va fi zdrobitor şi devastator şi veţi regreta ce aţi făcut’, a declarat Hossein Salami, într-un discurs rostit înaintea funeraliilor, transmis în direct de televiziunea de stat.

Ministrul informaţiilor, Mahmoud Alavi, a declarat că o vastă reţea de suspecţi a fost deja arestată în legătură cu atacul de sâmbătă, a transmis agenţia de presă Mizan.

Luni, în jurul orei locale 08:30 (05:00 GMT), mulţimea îndoliată s-a adunat în faţa moscheii Sarollah, în centrul oraşului, în prezenţa ministrului informaţiilor.

Iranul a declarat pentru luni zi de doliu naţional. În provincia Khuzestan vor fi închise birourile publice, băncile, instituţiile de învăţământ.

În atentat au mai fost rănite 60 de persoane. Potrivit autorităţilor, atacatorii au fost ucişi.

Funeraliile sunt organizate pentru 12 victime, potrivit televiziunii de stat.

Autorităţile iraniene nu au făcut precizări despre identitatea celor ucişi sâmbătă.

Atacul de sâmbătă, unul din cele mai grave împotriva armatei de elită a Republicii Islamice, a dat o lovitură establishment-ului său de securitate într-o perioadă în care SUA şi aliaţii lor din Golf depun eforturi pentru a izola Teheranul.

Oraşul Ahvaz, situat la 560 km sud de Teheran, este capitala provinciei Khuzestan, regiune petroliferă cu populaţie majoritar arabă.

Iranul a acuzat o grupare separatistă arabă – care şi-a asumat responsabilitatea atacului -, dar şi Arabia Saudită, alte state arabe din Golf, Statele Unite şi Israelul că se află în spatele atentatului, care a mai fost revendicat şi de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Statele Unite resping acuzaţiile Iranului asupra atacului de la Ahvaz

Secretarul de stat american Mike Pompeo a respins duminică acuzaţiile Teheranului că Washingtonul şi aliaţii săi ar trebui traşi la răspundere pentru un atac ucigaş la o paradă în Iran, relatează luni agenţia Xinhua.

În urma atacului terorist comis sâmbătă la parada militară din oraşul Ahvaz (sud-vest), liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că atentatul reprezintă „extinderea unor comploturi ale aliaţilor Statelor Unite în regiune, încercând să creeze insecuritate în Iran”.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani şi ministrul de externe Mohammad Javad Zarif au făcut de asemenea observaţii dure la adresa Statelor Unite, învinuindu-le de provocarea atacului în care cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi 60 au fost rănite.

„Când aveţi un incident de securitate acasă, să daţi vina pe alţii este o greşeală enormă”, a declarat Pompeo într-un interviu acordat duminică canalului Fox News.

Răspunzând la o postare pe Twitter a lui Zarif care a promis că va acţiona „rapid şi decisiv” în apărarea vieţii iranienilor, Pompeo a spus: „Mi-aş dori ca Zarif să se concentreze asupra menţinerii siguranţei propriului popor în loc să provoace insecuritate în întreaga lume”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom avertizează că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%
Gazprom avertizează că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%
Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat......
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Cel mai intens val de caniculă din China forţează închiderea fabricilor în Sichuan
Provincia chineză Sichuan a ordonat închiderea tuturor fabricilor timp de şase zile pentru a atenua deficitul de energie ...
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
UE vrea să găsească o soluţie în privinţa noii taxe pe gaze impuse de Germania
Nu este posibilă exceptarea de la TVA a noii taxe pe gaze impuse de Germania, aşa cum vrea Berlinul, a anunţat marţi ...
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt ...