Iranul ar putea îmbogăţi uraniu la nivelul de 5% „în scopuri paşnice”

Iranul ar putea îmbogăţi uraniu la nivelul de 5% "în scopuri paşnice", a declarat Ali Akbar Velayati, consilier pentru afaceri externe al ayatollahului Ali Khamenei, înaintea depăşirii anunţate de Teheran a limitei impuse prin acordul nuclear internaţional, transmite AFP.
Economica.net - sâm, 06 iul. 2019, 11:22
Iranul ar putea îmbogăţi uraniu la nivelul de 5%

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că, începând de duminică, Teheranul îşi va pune în aplicare ameninţarea de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior limitei de 3,67% fixate prin acordul internaţional privind programul său nuclear. Decizia survine ca reacţie la retragerea SUA din acord şi la reimpunerea de sancţiuni de către acestea.

Îmbogăţirea uraniului ‘va creşte atât cât este necesar pentru activităţile noastre paşnice’, a spus Ali Akbar Velayati, într-un interviu postat vineri pe site-ul ayatollahului Khamenei.

‘Pentru centrala de la Bushehr, avem nevoie de o îmbogăţire la nivelul de 5%, un obiectiv complet paşnic’, a adăugat consilierul.
Centrala de la Bushehr, singura din Iran, funcţionează cu combustibil importat din Rusia şi controlat strict de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

La un an după retragerea SUA din acordul de la Viena, Teheranul a anunţat pe 8 mai că a decis să nu mai respecte două limite la care consimţise: un plafon de 300 kg pentru rezervele de uraniu îmbogăţit (UF6) şi unul de 130 tone pentru rezervele de apă grea.

În aceeaşi zi, Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile statelor încă părţi ale acordului (Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia) pentru a-l ajuta să evite sancţiunile americane.

‘Statele Unite au încălcat în mod direct acordul, iar europenii indirect. Vom reacţiona în manieră proporţională la încălcările lor’, a afirmat Velayati.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran.

Iranul a mai avertizat anterior că, începând de pe 7 iulie, şi-ar putea relua proiectul iniţial al reactorului de apă grea de la Arak, ‘îngheţat’ în baza acordului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor ...
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor gaze către blocul comunitar, a ...