Iranul condiţionează o cooperare cu SUA în Irak de un acord în dosarul nuclear

Iranul a pus miercuri drept condiţie pentru o eventuală cooperare cu SUA în Irak reuşita convorbirilor în dosarul nuclear, relatează AFP.
Economica.net - mie, 18 iun. 2014, 16:36
Iranul condiţionează o cooperare cu SUA în Irak de un acord în dosarul nuclear

Discuţiile marilor puteri din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) privind dosarul nuclear iranian reprezintă ”un test de încredere”, a declarat Mohammad Nahavandian, şeful de cabinet al preşedintelui Republicii Iran, invitat la o conferinţă în Norvegia.

”Dacă aceasta duce la o rezoluţie finală, s-ar putea atunci să existe oportunităţi pentru discuţii pe alte teme”, a afirmat Nahavandian, întrebat de media despre o astfel de perspectivă de cooperare.

Actuala ofensivă a jihadiştilor suniţi din Irak nelinişteşte atât Washingtonul, cât şi Teheranul, relansând ideea unei apropieri de circumstanţă între SUA şi Iran.

Secretarul de stat adjunct american William Burns a avut o scurtă întâlnire cu responsabili iranieni luni la Viena, pe marginea negocierilor privind dosarul nuclear, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Angajate într-o cursă contra cronometru, marile puteri şi Iranul şi-au stabilit ziua de 29 iulie ca dată limită pentru găsirea unui acord menit să permită Teheranului să-şi continue programul nuclear în scopuri civile, înlăturând temerile occidentale referitoare la posibile scopuri militare.

Declarându-se ostil unei intervenţii străine neconcertate în Irak, ca de altfel în orice altă ţară, Nahavandian a subliniat că un ajutor extern nu trebuie să intervină decât la cererea şi în sprijinul autorităţilor irakiene.

”Gestionarea situaţiei trebuie să fie încredinţată populaţiei şi guvernului din Irak, care au destule resurse şi determinare pentru a se apăra”, a declarat responsabilul iranian la un forum al mediatorilor păcii organizat în apropiere de Oslo.

Iranul ”va răspunde oricărei sugestii sau cereri ce vizează să ajute guvernul irakian pentru a rezolva problema internă. În ceea ce priveşte SUA, noi n-am observat nici o acţiune serioasă împotriva acestui val de terorism”, a conchis responsabilul iranian.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...