Iranul confirmă că deţine 18.000 de centrifuge

Iranul are aproximativ 18.000 de centrifuge, dintre care peste 10.000 sunt în funcţiune, a declarat sâmbătă Fereydoun Abbassi Davani, directorul în exerciţiu al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), confirmând cifrele oferite în mai de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
Economica.net - Dum, 18 aug. 2013, 14:36
Iranul confirmă că deţine 18.000 de centrifuge

„La începutul lunii Mordad (la 23 iulie) noi deţineam 17.000 de centrifuge de primă generaţie, dintre care peste 10.000 sunt în activitate şi 7.000 pregătite să intre în activitate”, a declarat Abbassi Davani, citat de agenţia Isna, în cadrul predării puterii către Ali Akbar Salehi, numit de noul preşedinte Hassan Rohani la conducerea OIEA, relatează AFP.

„Aproximativ 1.000 de centrifuge de a doua generaţie au fost instalate şi sunt pregătite să intre în activitate”, a adăugat el.

În mai, raportul AIEA menţiona 17.600 de centrifuge instalate, dintre care 16.590 de primă generaţie şi 1.000 de a doua generaţie.

Iranul afirmă că îmbogăţeşte uraniu la 5 la sută şi la 20 la sută în scopuri paşnice. Oficialii iranieni afirmă că îmbogăţirea uraniului la 20 la sută este destinată producerii de combustibil pentru reactoarele de cercetare şi cele medicale din Teheran. Dar Israelul, considerat singura putere nucleară din regiune, şi ţările occidentale acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat la 7 august că Iranul foloseşte 7.000 de noi centrifuge pentru programul său nuclear, dintre care 1.000 de tip nou, făcând apel la o înăsprire a sancţiunilor, evocând „ameninţări explicite cu operaţiuni militare” pentru a face Iranul să cedeze în privinţa programului său nuclear.

La 14 iulie, Netanyahu a avertizat la o televiziune americană că Israelul ar putea interveni militar înaintea Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian, calificându-l pe noul preşedinte Hassan Rohani drept un „lup deghizat în oaie” în acest dosar.

Rohani a subliniat săptămâna trecută voinţa Iranului de a desfăşura „negocieri serioase fără pierderea timpului” cu marile puteri pentru rezolvarea problemei nucleare. Dar el a afirmat că Iranul nu va ceda nimic în privinţa „drepturilor sale de necontestat” în materie de îmbogăţire a uraniului.

La rândul său, Salehi, şeful diplomaţiei în exerciţiu, a declarat că preşedintele se va ocupa „personal de problema nucleară”.

Între 2003 şi 2005, Rohani, care desfăşura negocieri cu marile puteri pe tema programului nuclear a acceptat suspendarea programului de îmbogăţire a uraniului şi aplicarea protocolului adiţional care permitea controale surpriză la acest program.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...