Iranul va prezenta la ONU un nou plan de pace pentru Siria

Iranul, unul din principalii aliaţi ai regimului de la Damasc, va prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un nou plan de pace pentru a pune capăt războiului din Siria, a anunţat un oficial iranian, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 05 aug. 2015, 19:17
Iranul va prezenta la ONU un nou plan de pace pentru Siria

Ministrul adjunct de externe Hossein Amir-Abdollahian, care a făcut acest anunţ la postul de televiziune Al Mayadeen – favorabil regimului sirian şi cu sediul la Beirut -, nu a precizat detaliile planului respectiv.

El a subliniat însă că este vorba despre ‘unul dintre cele mai eficiente şi serioase’ prezentate vreodată ‘la ONU şi actorilor internaţionali’.

După ‘consultări între Teheran şi Damasc’, Republica Islamică ‘va prezenta secretarului general al Naţiunilor Unite planul său amendat’ (în raport cu un proiect înaintat la ONU anul trecut) asupra Siriei, a afirmat oficialul iranian.

Potrivit canalului Al Mayadeen, documentul propune ‘o încetare imediată a focului în Siria, formarea unui guvern de uniune naţională, amendarea Constituţiei (…) în vederea asigurării drepturilor minorităţilor etnice şi religioase şi organizarea de alegeri supervizate de observatori internaţionali’.

‘Sunt numai speculaţii’, a ţinut să sublinieze Hossein Amir-Abdollahian.

‘Din fericire, există o schimbare strategică în atitudinea actorilor regionali cu privire la Siria. Dacă în urmă cu patru ani numeroşi actori străini considerau recurgerea la război ca o soluţie, în prezent mulţi consideră că mijlocul cel mai eficient pentru rezolvarea crizei îl reprezintă o soluţie politică’, a adăugat viceministrul iranian.

Teheranul sprijină financiar şi militar regimul condus de preşedintele Bashar Al-Assad în războiul său contra rebelilor, declanşat în 2011 şi soldat cu peste 230.000 de morţi.

Anunţul Iranului a coincis cu vizita la Teheran a ministrului sirian de externe, Walid Mouallem, şi a viceministrului rus de externe Mihail Bogdanov, reprezentant special pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui rus, şi el un aliat al regimului de la Damasc.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...