Iranul vrea să cumpere din Rusia armament de cel puţin 8 miliarde de dolari

Iranul şi-ar dori să cumpere armament şi echipamente militare din Rusia în valoare de cel puţin 8 miliarde de dolari, iar ministrul iranian al apărării Hossein Dehghan, care a început luni o vizită de două zile la Moscova, urma să discute în mod concret acest subiect, relatează marţi cotidianul economic Kommersant, citat de presa rusă.
Economica.net - mar, 16 feb. 2016, 10:48
Iranul vrea să cumpere din Rusia armament de cel puţin 8 miliarde de dolari

Teheranul, potrivit agenţiei de presă Interfax, este interesat să cumpere bombardiere de ultima generaţie Su-35SM, avioane de antrenament Yak-130, elicoptere Mi-8 şi Mi-17, sisteme mobile de rachete de coastă ‘Bastion’, echipate cu rachete antinavă supersonice de tipul ‘Yahont’, fregate, precum şi submarine diesel electrice.

Generalul de brigadă Kiomars Heidari, comandantul adjunct al forţelor terestre iraniene, a declarat recent că Teheranul este în continuare interesat de achiziţia de tancuri ruseşti T-90, dar cu condiţia transferului de know-how.

O sursă din industria militară rusă a declarat, sub rezerva anonimatului pentru Kommersant, că discuţiile pe această temă se anunţă a fi ‘dificile’, dar nu a exclus că Rusia ar putea accepta asamblarea unor astfel de blindate în Iran.

Două obstacole stau în calea acestor planuri ale Iranului. În primul rând, Teheranul speră să cumpere pe credit armament din Rusia, dar Moscova s-ar putea să nu accepte aceasta din cauza crizei economice. În al doilea rând, Rezoluţia 2231 Consiliului de Securitate al ONU de anul trecut impune restricţii la livrările de arme convenţionale către Iran, sub incidenţa acesteia intrând tancuri, vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie cu un calibru mai mare de 110 mm, avioane de luptă şi elicoptere, nave de război şi rachete.

Aceste restricţii vor fi în vigoare până în 2020, în cazul în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu va decide ridicarea lor înainte de termen.

Rusia a început deja să furnizeze Iranului sisteme de rachete sol-aer S-300, în baza unui contract din 2007, care nu a mai fost onorat în urma unei rezoluţii a ONU din 2010, care interzicea practic orice livrări de armament modern către Teheran. Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat livrările acestor sisteme în aprilie 2015.

La sfârşitul lunii noiembrie trecut, SUA au criticat decizia Moscovei de a începe livrarea de S-300 Iranului. Departamentul de Stat a subliniat că secretarul de stat american John Kerry a abordat în repetate rânduri această temă cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dar fără rezultat.

Decizia Moscovei a fost criticată şi de Israel. Potrivit experţilor, rachetele S-300 în dotarea armatei iraniene ar putea duce la o perturbare a balanţei puterii în Orientul Mijlociu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat la nivel de grup de......
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...