Irimescu: Agricultorii nu sunt interesaţi să acceseze fonduri pentru irigaţii. Fermierii: Lipsesc echipamentele pentru irigat

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, se arată iar dezamăgit de faptul că agricultorii nu sunt interesaţi să depună proiecte pentru a accesa fonduri europene destinate investiţiilor în sistemul de irigaţii. În replică, reprezentanţii Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) spun că lipsa echipamentelor şi a utilajelor pentru irigat îi împiedică să irige terenurile, deşi acestea se află în zonele amenajate pentru irigat, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 17 aug. 2016, 15:40
Irimescu: Agricultorii nu sunt interesaţi să acceseze fonduri pentru irigaţii. Fermierii: Lipsesc echipamentele pentru irigat

Şeful MADR şi-a exprimat regretul că în ciuda faptului că erau pregătite pentru a fi irigate 385.000 hectare, în 2016, s-au irigat în jur de 150.000 hectare şi a dorit să afle cauzele pentru care nu au existat solicitări din partea fermierilor în zonele unde era posibilă irigarea culturilor agricole, potrivit Agerpres.

Totodată, Irimescu a cerut explicaţii de la reprezentanţii OUAI-urilor referitoare la lipsa de interes pentru depunerea de proiecte pe submăsura 4.3 – componenta irigaţii.

‘Întrucât sunt fonduri europene disponibile, ne dorim să construim un sistem care să acopere o arie cât mai mare, referindu-ne aici la infrastructura secundară, iar banii europeni disponibili prin PNDR 2014-2020 – Submăsura 4.3 – ‘Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice’ – componenta irigaţii – să fie cât mai bine utilizaţi pentru a veni în sprijinul a cât mai multor beneficiari’, a menţionat ministrul Agriculturii.

La rândul lor, fermierii au menţionat o parte dintre problemele cu care se confruntă în realizarea proiectelor prin PNDR 2014-2020, venind cu exemple concrete din Ghidul Solicitantului pentru 4.3 – îndeosebi Anexa 6 – care, potrivit fermierilor, nu acoperă nevoia reală a României.

În context, conducerea MADR a sugerat fermierilor să transmită propuneri concrete care vor fi analizate la nivel de experţi în cadrul ministerului, pentru a putea veni în sprijinul acestora. De altfel, MADR – ANIF – AFIR şi reprezentanţii OUAI-urilor lucrează la îmbunătăţirea acestei Anexe, astfel încât să poată fi acoperită nevoia reală a României referitoare la sistemele de irigaţii din infrastructura secundară, precizează ministerul.

Nu în ultimul rând, lipsa echipamentelor şi a utilajelor pentru irigat, dar şi canalele colmatate au fost printre problemele ridicate de reprezentanţii OUAI-urilor, care îi împiedică să irige terenurile, deşi acestea se află în zonele amenajate pentru irigat.

În urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii a declarat pentru AGERPRES că fermierii care nu şi-au irigat culturile, deşi au avut această posibilitate, nu vor primi despăgubiri pentru suprafeţele distruse de secetă.

‘În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga şi nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare şi s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenţionăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigaţii să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că şi Apele Române le percep un preţ mare pe apa în sine’, a precizat Irimescu.

Din raportările primite până în prezent la MADR reiese că seceta ‘a pârjolit’ circa 350.000 de hectare cultivate în special cu porumb şi floarea soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul ţării şi nordul Moldovei.

Ministerul Agriculturii analizează posibilitatea acordării unor ajutoare de minimis Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) în vederea compensării costurilor cu serviciile prestate de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, informează ministerul de resort într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

‘Pentru creşterea suprafeţelor care se irigă se analizează posibilitatea operaţionalizării unei scheme care are ca scop acordarea de ajutoare de minimis Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii şi/sau Federaţiilor de Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, care aplică irigaţii pe suprafeţe agricole aflate în amenajări. Măsura are în vedere compensarea costurilor cu serviciile prestate de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, respectiv pentru energia electrică consumată şi apa pentru irigaţii livrată până la staţiile de punere sub presiune ale beneficiarilor’, se arată în comunicat.

Aceste măsuri au fost discutate miercuri de către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, alături de secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Daniela Giurcă, care au avut o întâlnire de lucru cu Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) şi cu preşedintele Ligii OUAI-urilor, Viorel Nica.

Potrivit sursei citate, întâlnirea a avut ca scop stabilirea măsurilor necesare accelerării absorbţiei fondurilor europene puse la dispoziţia organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare prin submăsura 4.3 – irigaţii (Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Componenta infrastructura de IRIGAŢII) din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...