Irimescu despre alerta privind brânza din România: Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident

Contaminarea brânzei cu Escherichia coli este un accident şi trebuie să avem încredere în produsele româneşti, consideră ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a precizat, însă, că nu deţine mai multe informaţii decât cele apărute în presă cu privire la notificarea transmisă de autorităţile italiene privind brânza de oaie din România.
Economica.net - vin, 18 mart. 2016, 12:47
Irimescu despre alerta privind brânza din România: Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident

‘Sper din tot sufletul ca Europa să înţeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele româneşti. Ştim cu toţii că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt şi situaţii când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete şi ca autorităţile să reuşească să îşi facă datoria corespunzător şi am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situaţii să nu mai apară’, a afirmat Achim Irimescu.

Acesta a mai explicat că, în caz de contaminare, pentru a evita îmbolnăvirea consumatorilor, trebuie chemate la fabrică toate produsele şi distruse.

Ministrul a amintit de scandalul apărut în urmă cu câţiva ani când a fost găsită Escherichia coli în sectorul fructelor şi legumelor, iar actualul premier era comisar european. Potrivit acestuia, consumatorii au înţeles atunci iar vânzările au fost afectate numai pe termen scurt.

În Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) a fost înregistrată o notificare transmisă de autorităţile italiene în data de 16 martie 2016 cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România.

Italia a transmis această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din oraşul Florenţa, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la SC Brădet, conform unui comunicat al autorităţilor sanitare locale.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Andrei Butaru, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că în 5 martie Brădet a anunţat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie, iar în 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distribuţie, ale clienţilor din România, unde se găseau 20.364 kilograme, toată cantitatea fiind retrasă şi distrusă, şi din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 şi Italia 6.517 kg.

Pe 29 februarie, într-o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet a fost depistată bacteria E-coli, a anunţat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la vremea respectivă.

Pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internaţi la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet şi nici cu cele din carnea de pui.

Mai mulţi copii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic au fost trataţi în ultimele două luni la Spitalul ‘Marie Curie’ din Capitală. Trei copii au murit.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că aderarea la spaţiul Schengen aerian şi maritim de la 31 martie constituie......
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...