Irimescu: Ne dorim să ajungem cu o gamă cât mai largă de produse agroalimentare pe piaţa chineză

Piaţa chineză este foarte mare şi ne dorim să ajungem acolo cu o gamă cât mai largă de produse agroalimentare, iar know-how-ul chinezesc să vină şi în România, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul unei întâlniri cu o delegaţie din Republica Populară Chineză condusă de Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului.
Economica.net - mie, 11 mai 2016, 14:59
Irimescu: Ne dorim să ajungem cu o gamă cât mai largă de produse agroalimentare pe piaţa chineză

În intervenţia sa, ministrul Achim Irimescu a amintit de relaţiile îndelungate de colaborare între România şi China, un accent deosebit fiind pus, pe lângă cercetarea în domeniul agricol, pe comerţul exterior între cele două părţi, potrivit unui comunicat al MADR remis, miercuri, AGERPRES.

Ministrul român al Agriculturii a explicat că, în ultimul an, pe piaţa laptelui şi a cărnii de porc s-au resimţit efectele reducerii ritmului creşterii economice a Chinei şi în contextul menţinerii embargoului impus Uniunii Europene de către Federaţia Rusă.

‘Din această perspectivă, ne dorim ca poporul chinez să importe din România cât mai multe produse agroalimentare. De aceea, sper ca, pe lângă transferul de cunoştinţe în cercetarea din sectorul agroalimentar, să reuşim să intensificăm comerţul agroalimentar şi fac apel la colegii noştri veterinari din România şi China să accelereze procesul, pentru a permite celor două părţi să colaboreze mai bine şi să înregistrăm o creştere a fluxului comercial agricol între părţi. Piaţa chineză este foarte mare şi ne dorim să ajungem cu o gamă cât mai largă de produse agroalimentare şi, având în vedere dezvoltarea avansată pe care a cunoscut-o China, ne dorim ca know-how-ul chinezesc să vină şi în România’, a subliniat ministrul Agriculturii.

La rândul său, Lin Keqing, viceprimarul Beijingului, a apreciat că nevoile celor două ţări – România şi China – sunt complementare, ceea ce constituie o bună bază pentru colaborarea agricolă. În cadrul întâlnirii, oficialii chinezi au venit cu câteva propuneri – extinderea colaborării în domeniul agriculturii şi promovării diversificării comerţului agricol, sprijinirea investitorilor chinezi de a veni în România inclusiv în sectorul agricol, în special pentru viticultură, dar şi pentru promovarea comerţului cu produse lactate, fructe, legume etc.

O altă propunere vizează stabilirea unor mecanisme regulate de coordonare pentru a valorifica potenţialul cooperării tehnico-ştiinţifice agricole.

Potrivit MADR, viceprimarul Beijingului i-a adresat ministrului Agriculturii invitaţia pentru participarea României la Expoziţia Internaţională de Horticultură din 2019 de la Beijing, ceea ce ar oferi oportunitatea de a face cunoscute tehnologiile folosite în România în domeniul horticulturii, în special în ce priveşte serele şi solariile.

Din delegaţia chineză a făcut parte conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Beijing, care, la finalul întâlnirii, împreună cu preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Şişeşti’ (ASAS), Gheorghe Sin, a semnat un document de colaborare între cele două instituţii.

Întâlnirea a avut loc marţi la Ministerul Agriculturii, fiind prezent şi ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihong.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...