Irimescu: Riscul de apariţie a pestei porcine africane în România este redus

Riscul de apariţie în România a pestei porcine africane este redus, atât timp cât Poliţia de frontieră, vameşii şi autorităţile veterinare îşi fac treaba, dar avem o mare problemă cu porcii mistreţi care pot pătrunde pe teritoriul ţării din Republica Moldova şi Ucraina dinspre Tisa, a declarat, vineri, la Digi24, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Economica.net - vin, 07 oct. 2016, 16:06
Irimescu: Riscul de apariţie a pestei porcine africane în România este redus

‘Am speranţa că, atâta timp cât Poliţia de frontieră, vameşii şi autorităţile veterinare sunt la frontieră şi confiscă tot ce se poate introduce în ţară cu risc, nu există pericol. Avem însă un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte porcii mistreţi, pentru că acolo lucrurile sunt mai complicate. Avem Tisa care ţine la distanţă porcul mistreţ ce ar putea pătrunde din Republica Moldova şi Ucraina în România. Totuşi, în zona de uscat există acest risc şi este destul de complicat. Am dispus să se facă extrageri, împreună cu vânătorii şi medicii veterinari. De asemenea, se monitorizează foarte strict zona şi se iau teste la toate cadavrele de porci mistreţi pentru se verifica dacă există viruşi’, a spus ministrul Agriculturii.

Întrebat ce măsuri ar trebui să ia autorităţile în cazul în care virusul pestei porcine africane ar ajunge în România, Irimescu a menţionat că animalele afectate vor fi incinerate, iar circulaţia porcilor în târgurile de profil va interzisă, în totalitate.

‘Dacă, Doamne fereşte, ar ajunge virusul pestei porcine africane în România şi, având în vedere că nu există vaccin pentru acesta, ca măsuri urgente toţi porcii afectaţi vor fi ucişi şi incineraţi. În această situaţie, în zona respectivă ar trebui să se deplaseze staţii de ecarisare pentru distrugerea cadavrelor cu capacităţi foarte mari, de 15-20 de tone pe oră şi, sigur, trebuie, cu mare atenţie, să se evite ca virusul să ajungă în fermele comerciale. Se interzice orice fel de circulaţie a porcilor în târgurile din zona afectată şi aici un rol extrem de important îl are Poliţia şi autoritatea veterinară’, a explicat oficialul.

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a atras atenţia, joi, asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).

‘Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodăriile populaţiei aflate în nordul raionului Donduşeni, la mai puţin de 70 kilometri de frontiera cu România. În aceste condiţii, este necesar ca atât fermierii, cât şi producătorii de carne de porc, precum şi unităţile care manipulează vânat sălbatic – în special aceia care îşi desfăşoară activitatea în judeţele riverane cu Republica Moldova şi Ucraina – să sporească vigilenţa şi supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune să fie imediat raportată serviciilor sanitare – veterinare teritoriale’, afirmă ARC, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

Potrivit Asociaţiei, apariţia unor cazuri de pestă porcină africană ar conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii şi procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autorităţile statului trebuie să întreprindă toate demersurile incluzând întărirea controalelor la frontieră pentru a evita introducerea virusului în România.

La finele lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că pentru a preveni pătrunderea în ţară a pestei porcine africane (PPA) va fi dispusă interzicerea importului de către consumatori a produselor de origine animală din Republica Moldova şi Ucraina.

Conform ministrului, PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ar ajunge în ţară s-ar înregistra pagube foarte mari.

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat, în ultimele zile, în satul Mosana din raionul Doduşeni, în Republica Molodova, la 53 de kilometri de cel mai apropiată localitate din România, respectiv Mitoc din judeţul Botoşani.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...