Isărescu: Acordul cu FMI este staţionar. Misiunea tehnică a plecat cu o evaluare pozitivă

Acordul dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) este 'staţionar', iar misiunea tehnică a FMI a plecat cu o evaluare pozitivă de la Bucureşti, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Economica.net - lun, 04 aug. 2014, 15:44
Isărescu: Acordul cu FMI este staţionar. Misiunea tehnică a plecat cu o evaluare pozitivă

‘Acordul cu FMI este staţionar. Misiunea de evaluare a situaţiei fiscale pe România, din câte ştiu, a plecat cu o evaluare pozitivă’, a explicat Mugur Isărescu, referindu-se la misiunea tehnică a instituţiei financiare internaţionale care are rolul de a analiza situaţia bugetară a României.

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional /FMI/ a venit la Bucureşti, la finalul lunii iulie, pentru a discuta cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ despre prima rectificare a bugetului statului pe anul 2014.

Guvernul a aprobat pe 31 iulie proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că această primă rectificare bugetară din 2014 este una pozitivă şi că Ministerul Mediului, care urma să piardă 25 de milioane lei, va primi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrări ţintite pe zona de amenajări şi de combatere a inundaţiilor.

De asemenea, şeful Executivului a precizat că judeţele care au fost în Cod Roşu de inundaţii – Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman şi Prahova – primesc 50 de milioane de lei, Ministerul Sănătăţii primeşte 500 milioane lei şi Casă de Asigurări de Sănătate – 165 milioane lei, Educaţia – 150 milioane lei pentru plata titlurilor executorii şi 20 milioane pentru grădiniţe şi două universităţi, Ministerul Transporturilor – 350 milioane lei, în special pentru CFR, Ministerul Economiei – 300 milioane lei pentru ajutoare de minimis şi retehnologizare, Ministerul Justiţiei – 43 milioane lei pentru cheltuieli de personal, administrare şi finalizarea unor sedii de instanţe şi Parchete, la Cultură şi Culte câte 10 milioane lei, precum şi 600 de milioane lei pentru arieratele autorităţilor locale, iar MAI primeşte 200 milioane lei pentru Autoritatea Electorală Permanentă – banii pentru organizarea alegerilor şi credite de angajament de 136 milioane lei pentru retehnologizarea autoutilitarelor şi maşinilor de intervenţie.

Conform proiectului de rectificare bugetară, publicat pe site-ul MFP, a fost luată în considerare o creştere economică de 2,8% faţă de 2,2%, cât s-a avut în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2014, o creştere a produsului intern brut nominal estimat, de la 658,6 miliarde lei la 662,3 miliarde lei, şi a fost prevăzută o majorare a veniturilor bugetului general consolidat cu 1,07 miliarde lei şi a cheltuielilor bugetare cu 1,34 miliarde lei, cu un deficit al bugetului general consolidat mai mare cu 270,7 milioane lei, de la 14,489 miliarde lei la 14,76 miliarde lei, dar menţinut ca pondere în PIB la 2,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...