1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

Finanţe şi bănci

De ce îi este frică lui Mugur Isărescu de atacurile de noapte. Care a fost momentul care l-a speriat pe guvernator

„Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea. Şi asta s-a întâmplat atunci când s-a dus euro de la 4.72 la 4.76 lei!", a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR în timpul audierilor din Parlament. În ultimele conferinţe, guvernatorul BNR a explicat că atacurile de noapte sunt periculoase deoarece pot fi ordonate de pe pieţele externe, în special cele din America. Acest lucru s-a întâmplat în ianuarie, când, potrivit unor surse din piaţă, J.P. Morgan, una dintre cele mai mari bănci internaţionale, a început să posteze pe site-uri „Sell Romania!". Isărescu a fost anunţat printr-un telefon primit noaptea şi probabil s-a intervenit pentru apărarea leului.

12 feb, 2019 | ECONOMICA.net

În timpul audierilor de la Comisia Economică din Senat pe tema evoluției dobânzilor interbancare și a cursului de schimb. Guvernatorul a explicat că urmărește zilnic operațiunile de pe piața valutară și monetară, apelând la experiența sa și la fler. „V-am spus, le citesc pe bază de experiență și de nas. În fiecare zi citesc cotațiile de pe piața valutară și de pe piața monetară, nu înseamnă că le manipulez", a afirmat el.

"Cel mai mult mi-e frică de un atac noaptea, când sunt deschise piețele din America și asta s-a întâmplat când s-a dus de la 4,72 la 4,76 și tindea să se ducă spre 4,80", spune Isărescu. Guvernatorul explică faptul că acest lucru se întâmplă leul a ajuns "monedă care circulă internațional", iar în piaţa valutară sunt milioane de tranzacţii care trebuiesc urmărite.

În briefingul care a urmat ultimei şedinţe de politică monetară a BNR, guvernatorul a precizat că într-o noapte a primit un telefon la care i s-a spus că o mare bancă a început să posteze pe site-uri "Sell Romania". Acesta a precizat că sunt zeci de mii de investitori care au hârtie românească.

În acest context, posibilul atac speculativ pe leu din luna ianuarie a fost caracterizat astfel de guvernator: „Slab... L-am anihilat din vreme, ca să zicem așa. Banca Naţională a României a intervenit pentru a apăra moneda naţională după ce leul a început să se deprecieze pe piaţa internaţională. Ne-a costat ceva. Orice tărăboi costă. Şi mişcarea aceea care în sfârşit nu că ne-a surprins, ne aşteptam la ea, a fost periculoasă, nu s-a întâmplat aici, că de aceea v-am spus de pieţele internaţionale. A fost peste noapte. Într-adevăr, leul era plimbat şi a apărut, hai ca să spunem aşa, o recomandare a unei bănci mari "vindeţi România". S-au vândut ceva titluri. Deci nu am avut momente uşoare, asta recunosc. Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit", a spus Isărescu.

De altfel, Mugur Isărescu a concluzionat că "suntem o ţară mică în bătaia mişcărilor de capital. De asemenea, el a menţionat că o depreciere de sub 5% nu ar trebui să intereseze. Deprecierea leului din ianuarie a fost de 2,16%. Potrivit unor surse din piaţa bancară, banca cu pricina a fost J.P.Morgan.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO