Isărescu: BNR va face tot posibilul să aducă dobânzile la creditele în lei aproape de cele în valută

BNR va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încât clienţii să prefere finanţarea în lei, fără riscul cursului valutar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 11:10
Isărescu: BNR va face tot posibilul să aducă dobânzile la creditele în lei aproape de cele în valută

„Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de politică monetară, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă, prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară să venim cu dobânzile la lei în apropierea dobânzilor în valută”, a afirmat miercuri Isărescu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că împrumuturile imobiliare în lei, deşi presupun rate cu 30% mai mari decât cele în valută, sunt mai avantajoase pentru client întrucât împrumutul în valută are, pe lângă costul vizibil, şi unul invizibil, dat de fluctuaţia cursului valutar.

Întrebat dacă „se va înfunda” canalul creditării prin programul Prima Casă odată cu obligativitatea accesării de finanţare în moneda locală, având în vedere că ratele sunt mai mari cu 30% decât la împrumuturile în euro, guvernatorul a răspuns negativ.

„Avem două elemente noi să nu credem că se va înfunda canalul. Avem norme noi europene care descurajează creditul în valută şi avem o perioadă care se anunţă cu inflaţie scăzută, care vrem să fie a la long. România a intrat în clubul ţărilor cu inflaţie scăzută şi cu dobânzi mai scăzute la creditele în moneda locală. Aceşti factori vor duce către stimularea creditului în moneda locală, nu văd de ce s-ar înfunda canalul, resurse există, sunt economisiri suficiente în România, exista rezerva minimă obligatorie”, a spus Isărescu.

În continuare, Isărescu a fost întrebat cine ar fi interesat să cumpere un credit cu 30% mai scump în moneda locală, răspunzând că acel procent este „o păcăleală” care a condus la problema clauzelor abuzive.

„Dacă dvs. o să le explicaţi (populaţiei – n.r.) că 30% este o păcăleală care a dus la aceste clause abuzive şi veţi fi formatori de opinie, atunci o să se ducă la creditul în lei, mai ales că el se va ieftini. Creditul în lei este încă relativ scump, dar se va ieftini. (…) Hai să facem un efort comun şi să le spunem două lucruri: creditul în lei se va ieftini, iar cel în valută are o componentă imponderabilă, extrem de periculoasă, care s-a manifestat în ultimii cinci ani, a ars buzunarele a câteva zeci de mii, chiar sute de mii de oameni – cam atâţia sunt cei care vorbesc de clauze abuzive – şi să nu se mai repete povestea asta”, a îndemnat Isărescu jurnaliştii.

El a admis că a avut propriile dubii privind finanţarea exclusiv în lei prin programul Prima Casă, acest subiect fiind discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

„Şi eu am avut dubiile mele dacă este bine ca întreg programul Prima Casă să fie numai în lei. Şi s-a discutat cu cei de la FMI pe aceasta temă, pentru că este vorba de un credit pe termen lung, iar pe termen lung România va intra în zona euro, însă un argument este extrem de tare: nimeni nu poate să spună care va fi cursul de echilibru la care România va intra în zona euro, nici chiar eu ca guvernator, pentru că depinde de foarte foarte mulţi factori. Şi atunci având aici o mare necunoscută, trebuie spusă”, a afirmat Isărescu.

El a menţionat că ideea de a putea intra în zona euro cu un curs apreciat contravine realităţii din Grecia, Spania şi Portugalia.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, luni, să reducă rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%.

Isărescu a declarat luni că decizia de reducere a ratei dobânzii de politică monetară a fost una „normală” şi speră ca aceasta să se reflecte în scăderea ratelor la creditele în lei într-o perioadă cât mai scurtă, poate chiar din septembrie.

La începutul lunii iulie, BNR a redus dobânda cheie de la 5,25% pe an la 5%.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând că livrează rezultate concrete, "nu bla-bla steril", iar partidul are......
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, ...