Isărescu: conversia creditelor în franci la cursul istoric ar costa băncile 5,6 miliarde de lei

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că BNR se opune oricărei formule care propune conversia la cursul istoric, pentru că ar genera pierderi substanţiale în rândul băncilor, deşi creditele în franci nu reprezintă risc sistemic ca pondere.
Mihai Banita - vin, 30 ian. 2015, 10:25
Isărescu: conversia creditelor în franci la cursul istoric ar costa băncile 5,6 miliarde de lei

Isărescu a descris propunerile care cer ca creditele în franci să fie convertite în lei la cursul istoric, ori la cursul istoric plus o marjă sunt nerealiste.

Acesta a explicat că schimbarea stocului de credite din franci în lei ar costa băncile 5,6 miliarde de lei, dacă s-ar face la cursul istoric. Conversia la cursul istoric + 20%, aşa cum cer clienţii, ar aduce pierderi băncilor de 4,5 miliarde de lei.

Guvernatorul BNR spune că dacă măsura s-ar extinde la toate creditele în valută, atunci conversia la cursul istoric ar costa 9,8 miliarde de lei.

„În funcţie de cursul la care s-ar face conversia (creditelor în franci, n.red.), două-trei bănci aveau nevoie de o infuzie de capital. Am colaborat bine cu acţionarii. Nu cred că vor mai fi dispuşi să facă infuzii de capital consistente”, a declarat Isărescu.

BNR susţine că băncile trebuie să găsească soluţii individuale pentru clienţii cu credite în franci, şi să vizeze în special grupurile vulnerabile.

Isărescu susţine că sunt 75.000 de români cu credite în franci, care reprezintă 2,1% din numărul debitorilor, iar creditele în franci au abia o pondere de 4,5% din totalul creditului în valută, cifre care indică faptul că aceste împrumuturi nu reprezintă risc sistemic. Datele BNR nu iau în calcul creditele externalizate de către bănci în afara ţării.

Potrivit guvernatorului 25% dintre debitori au credite sub 4.000 de franci, iar 25% deţin 66% din stocul de credite, în timp ce 3 bănci concentrează 77% din credite.

„Unii au venituri de 800 de lei şi un grad de îndatorare de 184%, alţii au venituri de 7.000 de lei şi un grad de îndatorare de 24%. De ce să abordăm problema global? Două treimi sunt credite de consum cu ipotecă.
Unii şi-au luat maşină, alţii au călătorit în străinătate. Fiecare a făcut cum a crezut mai bine. Este una dintre libertăţile pe care le-am cucerit în 1989″, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a indicat ca soluţii fezabile care să ajute clienţii cele prin care aceştia îşi plătesc ratele la un nivel apropiat de cel al cursului din decembrie 2014, sau soluţii de conversie la cursul pieţei, dar cu discount-uri pentru debitori.

Acest proces de „burden-sharing” se poate obţine doar prin negocieri bilaterale, susţine guvernatorul. „BNR optează pentru soluţiile de piaţă, nu pentru o soluţie administrativă”, spune Isărescu.

Apoi, clienţii mai pot apela şi la creditul fiscal oferit de guvern, spune Isărescu.

Pentru promovarea conversiei creditelor şi restructurarea creditelor prin „Electorată”, BNR a publicat ieri două proiecte de modificare a regulamentelor existente prin care scuteşte băncile de la aplicarea normelor de creditare.

„Să-şi asume Piperea pierderile”

Isărescu i-a acuzat de populism pe cei care văd posibilă conversia creditelor la cursul istoric, în special pe avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă clienţii băncilor în mai multe litigii în care solicită plata creditelor în franci la cursul de la momentul acordării.

„Dacă s-ar face conversia la curs istoric, cine ar suporta diferenta de curs? Poate domnul Piperea, că tot s-a ambalat atata”, a spus guvernatorul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...