Isărescu, despre majorarea accizei la carburanţi: Ne va afecta. Va împinge inflaţia în sus

Majorarea accizei la carburanţi va împinge inflaţia în sus, a afirmat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, întrebat despre propunerea Ministerului de Finanţe de a majora acciza la carburanţi de la 1 septembrie, prin ordonanţă de urgenţă.
Economica.net - mar, 08 aug. 2017, 10:49
Isărescu, despre majorarea accizei la carburanţi: Ne va afecta. Va împinge inflaţia în sus

‘Ne va afecta. Deci, va împinge inflaţia în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuţie încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informaţiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuţiile le lăsăm la capitolul discuţii, eventual domeniul riscurilor. Acolo aţi văzut, la riscuri? Politica fiscală şi politica salarială, riscuri să împingă inflaţia în sus’, a subliniat Mugur Isărescu.

Citeşte şi Cresc dramatic accizele la benzină şi motorină, carburanţii se scumpesc cu 45 de bani pe litru. Codul fiscal se modifică din nou

 

Vezi principalele modificări ce vor fi aduse Codului fiscal 2017

Accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivit noilor niveluri din proiectul de act normativ.

Potrivit calculelor noastre, atât benzina cât şi motorina se vor scumpi cu 45 de bani pe litru.

 „Pentru menținerea prețurilor produselor petroliere competitive în regiune, se propune revenirea, pentru benzină și motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016, respectiv:

● benzină fără plumb – 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri;
● motorină – 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri”, scrie în proiect.

În momentul de faţă, accizele, după scăderea operată la data de 1 ianuarie 2017, sunt următoarele:

Benzină fără plumb -2.151 lei/tonă, respectiv 1.656 lei/1.000 de litri.
Motorină – 1.796 lei/tonă, respectiv 1.518 lei/1.000 de litri.

 

Balanţa riscurilor referitoare la traiectoria inflaţiei este evaluată a fi înclinată în sus, iar aici Isărescu a menţionat conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor legate de maniera de implementare a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de noile iniţiative legislative specificate în Programul de guvernare vizând sfera taxării şi a impozitării, dar şi de posibila adoptare de măsuri fiscale corective pentru menţinerea deficitului bugetar în ţintele propuse. Tot la riscuri se menţionează incertitudini privind magnitudinea creşterilor la preţurile gazelor naturale şi energiei electrice.

Acesta a arătat, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că dinamica prognozată a preţurilor administrate este afectată semnificativ pentru anul în curs de măsura privind eliminarea unor taxe nefiscale începând cu luna februarie 2017 şi de incertitudini privind evoluţia acestora, în contextul evoluţiilor recente de pe piaţa energiei electrice şi al finalizării procesului de liberalizare până la finele anului curent.

Potrivit guvernatorului BNR, rata anuală a inflaţiei IPC a accelerat pe parcursul trimestrului II din 2017, iar printre determinanţi acesta a menţionat creşterea costurilor de producţie, îndeosebi în industria alimentară, lărgirea excedentului de cerere agregată, creşterea preţului gazelor naturale şi augmentarea schemei de sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, manifestarea unor şocuri temporare de ofertă la nivelul citricelor şi al fructelor meridionale, precum şi majorarea preţurilor produselor din tutun, asociată doar parţial anticipatei modificări a accizei.

În sens contrar a acţionat corecţia înregistrată de cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale.

Creşterile de preţ au caracterizat majoritatea produselor din coşul de consum. De asemenea, presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul preţurilor de producţie, odată cu disiparea influenţei dezinflaţioniste a mediului extern. Potrivit guvernatorului BNR, majorările de preţ operate pe segmentul ‘energie’ în T2 inversează traiectoria descendentă a dinamicii anuale a preţurilor administrate.

Isărescu susţine că viteza de creştere a consumului populaţiei este similară perioadei pre-criză, iar nivelul scăzut al ratelor dobânzilor şi diminuarea aversiunii la risc contribuie la creşterea rolului creditării în impulsionarea cererii. Gradul de utilizare a capacităţilor de producţie depăşeşte media pe termen lung în majoritatea grupelor industriale, dar investiţiile trenează.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Accizele la carburanţi ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creşterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar preţurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg şi Bulgaria, conform unui proiect de ordonanţă privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

‘Pentru menţinerea preţurilor produselor petroliere competitive în regiune, se propune revenirea, pentru benzină şi motorină, la nivelurile accizelor practicate în anul 2016, respectiv la benzină cu plumb – 3.022,43 lei/tonă, 2.327,27 lei/1.000 de litri, la cea fără plumb – 2.643,39 lei/tonă, 2.035,40 lei/1.000 de
litri şi la motorină – 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri’, informează MFP.

Conform notei de fundamentare, deşi în semestrul I al anului 2017 consumul de motorină a crescut faţă de semestrul I al anului 2016 cu 253,07 milioane litri, iar cel de benzină fără plumb cu 58,854 milioane litri, încasările au scăzut cu 634,348 milioane lei, respectiv 223,661 milioane lei, motivele principale fiind scăderea, de la 1 ianuarie 2017, a nivelului accizelor prevăzut pentru motorină, de la 1.897,08 lei/1000 litri, la 1.518,04 lei/1000 litri, respectiv a nivelului accizelor prevăzut pentru benzina fără plumb de la 2.035,4 lei/1000 litri, la 1.656,36 lei/1000 litri, precum şi scăderea cu un punct procentual a taxei pe valoarea adăugată.

‘Scăderea nivelului accizelor pentru benzine şi motorine a vizat în principal contracararea fenomenului de alimentare cu combustibil în alte state membre care practicau niveluri ale accizelor inferioare celor din ţara noastră şi, prin urmare, aveau preţuri la pompă mai scăzute. În prezent, urmare analizei efectuate în ceea ce priveşte nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constată că România are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislaţia Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) şi al treilea cel mai mic preţ pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe), după Luxemburg (0,955 euro pe litru) şi Bulgaria (0,961 euro/litru)’, menţionează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...