1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Isărescu: Îndeplinim cele cinci criterii de la Maastricht, dar nu putem adera la euro nici peste doi ani

România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu citat de Mediafax.

27 noi, 2014 | Mediafax - Agerpres

"În România este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt îndeplinite, din coadă am ajuns în frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Şi suntem iar într-o stare de paradox: deşi avem toate criteriile de la Maastricht îndeplinite, nu putem să vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim şi ideea de adoptare ca ancoră, ca punct de catalizare, dar nu putem să ne aventurăm, pentru că abordarea e riscantă. Toate cele cinci criteria sunt îndeplinite, dar trebuie acum să le păstrăm", a afirmat Isărescu la seminarul "Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni", organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) la Banca Naţională.

Lazea, BNR: După intrarea în zona euro nu vom avea timp să ne relaxăm
     
Economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, a atras atenţia, joi, că România nu va mai avea timp 'să se relaxeze', după aderarea la zona euro, aşa cum a făcut după ce a aderat la Uniunea Europeană.

'După intrarea în Uniunea Europeană am avut timp să ne relaxăm. După intrarea în zona euro nu mai avem timp, nu trebuie să ne mai relaxăm, va trebui să ţinem ritmul cu ceilalţi, să fim la fel de performaţi ca celelalte ţări din zona euro', a avertizat Lazea, în cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) cu tema 'Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni'.

Economistul-şef al Băncii Centrale consideră că este obligatorie o convergenţă reală a României, cu păstrarea criteriilor de la Maastricht, pe care aceasta le-a îndeplinit, scrie Agerpres.

'Acele echilibre macroeconomice pe care le-am câştigat cu greutate, nu trebuie pierdute. România îndeplineşte toate cele cinci criterii de la Maastricht şi 10 puncte din scoringul zonei euro. Este nevoie de reforme structurale şi nu de paleative de natură financiară şi monetară. Scopul final este să convergem în termeni reali în zona euro, dar doar adoptarea euro nu este un garant al convergenţei reale. Ceea ce am spus, rămâne spus. Dacă ai politici bune şi convergi, aproape că nu contează dacă eşti în Zona Euro, sau nu. Faptul că eşti membru al zonei euro este un semn de distincţie. Îţi pui emblema în piept, dar convergenţa reală este cea care contează', a explicat Lazea.

Criteriile de convergenţă se referă la politica financiară, nivelul şi stabilitatea preţurilor, al dobânzilor şi cursul de schimb, un deficit bugetar care trebuie să fie sub 3% din PIB, iar gradul de îndatorare publică să fie sub 60% din PIB.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO