Isărescu: Menţinerea stabilităţii financare nu este un moft. Relaxarea fiscală fără stabilitate este o păcăleală

Stabilitatea financiară este un bun public, iar menţinerea acesteia nu este 'un moft', pentru că economia de piaţă se prăbuşeşte fără stabilitate, iar o relaxare fiscală cu sacrificarea macrostabilităţii este o păcăleală, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 12:31
Isărescu: Menţinerea stabilităţii financare nu este un moft. Relaxarea fiscală fără stabilitate este o păcăleală

‘Definiţia (stabilităţii financiare – n.r.) ne arată că stabilitatea financiară este un bun public, iar insistenţa noastră de păstrare a stabilităţii financiare nu este câtuşi de puţin un moft. Economia de piaţă nu poate funcţiona corect şi se prăbuşeşte dacă stabilitatea financiară nu este asigurată. Foarte importantă este coordonarea politicilor macroeconomice şi a instituţiilor care au rol macroprudenţial pe diferite segmente: economic, social…etc.’, a explicat marţi guvernatorul BNR în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

În acest context, Isărescu a menţionat că şi relaxarea fiscală, pusă în contrapondere cu macrostabilitatea, reprezintă un non-sens. ‘Dacă relaxarea fiscală se face în condiţiile nepăstrării unei macrostabilităţi, este o păcăleală, pentru că dai ceva cuiva, celor care beneficiază de reduceri de impozite şi apoi taxezi întreaga societate prin inflaţie, prin dobânzi mai mari, depreciere de curs şi, poate cel mai grav, prin arierate la plăţile bugetare, care sunt tot o taxă, netransparentă şi greu de cuantificat’, a mai spus Isărescu.

Şeful băncii centrale a arătat că şi la nivel european a fost expusă, de către şeful băncii centrale a Germaniei, ideea că stabilitatea macroeconomică nu poate fi asigurată doar de banca centrală, scrie Agerpres.

‘La noi există încă multe neînţelegeri legate de macrostabilitate. Uneori se promovează ideea că este un fel de lux pe care noi, românii, nu ni-l putem permite. Se pune în contrapondere stabilitatea financiară cu creşterea economică. S-a avansat ideea că pentru o creştere economică rapidă, să lăsăm macrostabilitatea pentru că nu avem nevoie de ea. Nu este adevărat!’ a spus Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a menţionat faptul că stabilitatea preţurilor nu garantează stabilitatea financiară, dovedit şi de criza financiară. Potrivit lui Isărescu, instabilitatea financiară poate să distrugă în ambele părţi stabilitatea preţurilor, fie prin deflaţie, fie prin împingerea în extrema unei inflaţii, dacă eventualele costuri ale asanării financiare sunt foarte mari, determinând deficite bugetare şi datorie publică mare.

Te-ar mai putea interesa și
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi români în 2021, arată o analiză Economica.net, făcută pe baza......
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...