Isărescu: Negocierile cu FMI merg bine. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu

Negocierile dintre România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe marginea actualului acord merg bine, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, adăugând, totuşi, că BNR este pregătită inclusiv pentru situaţia în care negocierile s-ar încheia fără o concluzie clară.
Economica.net - joi, 05 feb. 2015, 04:41
Isărescu: Negocierile cu FMI merg bine. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu

‘Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, dar eu ştiu că negocierile merg bine şi nu ne ante-pronunţăm. Cei de la FMI vor avea o conferinţă de presă luni. Vorbim după’, a spus Isărescu, întrebat fiind dacă există riscuri pentru România în eventualitatea încheierii acordului FMI înainte de termen.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, a sosit în România pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate anul trecut, scrie Agerpres.

‘Vor avea loc consultări în cadrul Articolului IV şi a treia evaluare a acordului Stand-By de tip preventiv încheiat cu România, care a fost aprobat în data de 27 septembrie 2013. Membrii misiunii vor discuta cu autorităţile române recentele evoluţii ale economiei româneşti şi priorităţile în reformele economice’, a declarat reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, înainte de începerea misiunii.

Potrivit unui comunicat de presă al FMI, discuţiile cu privire la acord se vor derula împreună cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

‘Membrii misiunii vor avea inclusiv întâlniri cu reprezentanţi ai sectorului privat, ai partidelor politice, asociaţii profesionale şi organizaţii neguvernamentale. La finalul misiunii va avea loc o conferinţă de presă pentru prezentarea concluziilor’, a mai spus reprezentantul FMI.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani şi al treilea acord solicitat FMI, de la declanşarea crizei economice, în 2009.

Aranjamentul a fost încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni şi are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n. r.) pentru România.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...