1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Isărescu: Nu chestiunea banilor a fost problema în reluarea creditării ci relaţia ruptă între clienţi şi bancheri

Banca Naţională a României (BNR) nu practică relaxarea cantitativă, ci a lăsat mai multă lichiditate în piaţă pentru a demonstra băncilor că dobânzile se duc în jos, şi că problemele de creditare din ultimii ani nu au fost generate de lipsa banilor ci de ruptura care a apărut între clienţi şi bancheri din cauza crizei, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

26 mai, 2015 | ECONOMICA.net

'În România nu ne aflăm în situaţia de a face relaxare cantitativă, nu forţăm pe nimeni să cumpere titluri de stat. Am lăsat mai multă lichiditate în piaţă dintr-un singur motiv. În urmă cu un an, un an şi jumătate, nimeni nu credea că dobânzile se vor duce în jos. Am mai avut un scop, să arătăm că există acest exces de lichiditate, cu toate că rezervele minime la lei erau la 12 - 14%, mai era un sac mare de lichiditate la banca centrală. Ce am vrut să spunem atunci şi probabil că s-a priceput? Nu chestiunea lichidităţii, a banilor, era problema şi nici chestiunea dobânzilor care mergeau în jos, ci calitatea creditării, relaţia ruptă după o criză păcătoasă între clienţii băncilor şi bancheri, rămânerea în afara zonei de exploatare a multor bănci comerciale a unor domenii întregi ale economiei româneşti, şi concentrarea pe alte domenii care la momentul respectiv au părut să fie foarte profitabile', a declarat marţi Mugur Isărescu.

El a ţinut să precizeze că în România nu există nici relaxare cantitativă şi nici deflaţie, cu toate că rata inflaţiei se va situa pentru câteva luni în teritoriu negativ, scrie Agerpres.

'Deflaţia înseamnă o stare de spirit, pe care n-o văd instalată în mintea românilor. Ea amână decizia de cumpărare, care duce la scăderea consumului şi apoi iar la reducerea preţurilor', a conchis şeful BNR.

În opinia sa, inflaţia sub zero va fi generată de scăderea la 9% a TVA la alimente şi va duce la stimularea consumului, nu la frânarea acestuia.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO