Isărescu: Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale

Banca Naţională a României nu doreşte o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale, o creştere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la seminarul cu tema "Obiectiv: Creşterea intermedierii financiare".
AGERPRES - mie, 23 iun. 2021, 14:55
Isărescu: Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale

„Am organizat pentru astăzi un seminar-dezbatere pe o temă care de mult timp ne preocupă pe toţi: cum să creştem sănătos intermedierea financiară, respectiv să avem o creştere a creditului neguvernamental cu o rată superioară creşterii economice. În alţi termeni, să crească ponderea creditului neguvernamental în Produsul Intern Brut. Deşi nu este în titlul seminarului, am ales să folosesc intenţionat sintagma creştere sănătoasă, pentru a preciza de la început că nu dorim orice creştere a creditului. Nu propunem o stimulare a creditării spre zona, să-i spunem, exuberanţei raţionale, ca să folosesc cuvintele lui Alan Greenspan, exuberanţă sau creştere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, apoi sau concomitent în acuze vehemente adresate băncilor pentru un aşa numit comportament înşelător sau să se termine în pierderea încrederii între bancă şi client şi apoi mulţi, mulţi paşi înapoi în ceea ce priveşte intermedierea”, a spus Mugur Isărescu.

Şeful BNR a menţionat că a trăit de două ori acest „coşmar” şi nu doreşte să îl repete. Guvernatorul BNR a menţionat că acest fenomen s-a întâmplat în anii ’90, dar şi în anii ‘2000, în urma creditării în valută.

„Nu apăsăm pe o pedală a accelerării creditării cu orice risc. Nu ne dorim acest lucru şi nu acesta este scopul seminarului de astăzi. Pentru a găsi răspunsuri adecvate la această provocare – cum să creştem sănătos intermedierea financiară – apelăm mai întâi la dialog între părţile interesate, între bănci şi clienţi, între autorităţi şi clienţi, între instituţii şi media, între diferite părţi care se exprimă şi spun că reprezintă opinia publică. Deocamdată nu prezentăm astăzi concluzii. nu avem aşa ceva, ci vă prezentăm perspective, idei, probleme, soluţii posibile, în dezbatere, în vederea elaborării în lunile următoare a unui raport care abordează această problemă extrem de importantă”, a afirmat Isărescu.

Potrivit oficialului Băncii Centrale, raportul aflat într-o primă formă este deja elaborat, dar nu poate fi prezentat.

Mugur Isărescu a adăugat că la BNR a fost format un grup de lucru încă de anul trecut şi este condus de fostul viceguvernator al BNR Eugen Dijmărescu. Acest grup de lucru încearcă „de ceva vreme să pună cap la cap” o serie de propuneri din diferite domenii: educaţional, legislativ, administrativ, tehnologic. Propunerile ar urma să permită să se răspundă concret la chestiunea plafonării intermedierii financiare din ultimii ani, a precizat guvernatorul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...