1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

Isărescu: Orice mişcare a cursului dă mari emoţii. Leul este mai stabil decât celelalte monede din regiune

Orice mişcare a cursului leu/euro în sensul deprecierii stârneşte mari emoţii, deşi comparativ cu monedele din regiune, fluctuaţiile sunt de mică amploare, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă. De asemenea, guvernatorul a spus că nu există loc pentru o apreciere a cursului.

09 feb, 2017 | Agerpres

'Observăm în spaţiul public că orice mişcare a cursului, uneori minoră, stârneşte mari emoţii. De la 4,44 lei/euro la 4,54 lei/euro sunt 10 bani, adică mai puţin de 3%. Noi spuneam cândva că nici nu ne ocupăm de mişcări de curs care sunt sub 5%. Cu toate astea, constatarea şi constatarea evidentă stârneşte emoţii: s-a depreciat cursul. Există aici un dezechilibru între emoţia stârnită de mişcare în sensul deprecierii cursului şi când el îşi revine. Când el îşi revine, ajunge la fenomene neînsemnate', a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, faţă de alte monede din regiune, fluctuaţiile au fost de mică amploare.

'Cu coroana cehă nu ai cum să te compari pentru că acolo a fost ancorat ca în cazul Elveţiei. Să vedem când vor ieşi, când vor renunţa la această ancorare, ce se va întâmpla. Dânşii spun că va fi mult atenuată mişcarea cursului la exit. Dacă ne uităm comparativ cu forintul unguresc şi cu zlotul polonez, leul a fost mult mai stabil. Fluctuaţiile au fost de mică amploare, în limita a 3%. Fluctuaţii mici cu emoţii mari', a mai arătat guvernatorul BNR.

Nu e loc pentru o apreciere a leului

Isărescu a atras atenţia asupra faptului că în interiorul indicatorilor economici s-a observat o problemă a producătorilor, intreprinzatorilor români în contextul deflaţiei. "Din aceasta cauză întreprinderile româneşti se confrunta cu o creştere a preţurilor de producţie pe fondul scăderii sau stagnării în unele cazuri ale preţurilor de consum şi o acută lipsa de finantare. Din acest motiv, chiar daca de obicei nu facem prognoze pe curs trebuie sa spun ca nu exista loc de apreciere a cursului de schimb. Nu prea e loc, să nu spun că nu e loc deloc", a spus Isărescu.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO