Isărescu: Ratele rezervelor minime vor scădea când băncile reiau creditarea cu „ochii cât cepele”

Banca Naţională a României (BNR) menţine calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene înainte de intrarea în zona euro, dar în funcţie de fluxurile de capital şi de momentul în care băncile vor începe să dea credite, însă cu 'ochii cât cepele', a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 09:36
Isărescu: Ratele rezervelor minime vor scădea când băncile reiau creditarea cu

‘În privinţa rezervelor minime obligatorii rămânem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene într-un interval de timp rezonabil, înainte de intrarea în zona euro, dar dozajul măsurilor îl vedem în funcţie de factorii interni şi externi. Intrările de capital pot să întârzie sau să apropie acest calendar. Deocamdată avem exces de lichiditate. (…) Pe măsură ce acest exces va dispărea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem. Altă posibilitate ar fi ca băncile să înceapă să dea credite cu ‘ochii cât cepele’, dar să lucreze mai atent cu clienţii, să sporească creditarea în monedă naţională şi să compenseze scăderea de creditare în valută’, a precizat Isărescu.

El a spus că, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este în exces, în special din cauza intrărilor de capital peste aşteptări, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul că aceste intrări de bani au dus la o apreciere semnificativă a monedei naţionale şi la creşterea rezervei nete a băncii centrale cu două miliarde de euro, în condiţiile efectuării unor plăţi în contul datoriei externe a României.

Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de politică monetară din 4 august, menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii atât la pasivele în lei, la 12%, cât şi la valută, la 16%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...