Isărescu: Ratele rezervelor minime vor scădea când băncile reiau creditarea cu „ochii cât cepele”

Banca Naţională a României (BNR) menţine calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene înainte de intrarea în zona euro, dar în funcţie de fluxurile de capital şi de momentul în care băncile vor începe să dea credite, însă cu 'ochii cât cepele', a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Economica.net - mie, 06 aug. 2014, 09:36
Isărescu: Ratele rezervelor minime vor scădea când băncile reiau creditarea cu

‘În privinţa rezervelor minime obligatorii rămânem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene într-un interval de timp rezonabil, înainte de intrarea în zona euro, dar dozajul măsurilor îl vedem în funcţie de factorii interni şi externi. Intrările de capital pot să întârzie sau să apropie acest calendar. Deocamdată avem exces de lichiditate. (…) Pe măsură ce acest exces va dispărea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem. Altă posibilitate ar fi ca băncile să înceapă să dea credite cu ‘ochii cât cepele’, dar să lucreze mai atent cu clienţii, să sporească creditarea în monedă naţională şi să compenseze scăderea de creditare în valută’, a precizat Isărescu.

El a spus că, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este în exces, în special din cauza intrărilor de capital peste aşteptări, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul că aceste intrări de bani au dus la o apreciere semnificativă a monedei naţionale şi la creşterea rezervei nete a băncii centrale cu două miliarde de euro, în condiţiile efectuării unor plăţi în contul datoriei externe a României.

Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de politică monetară din 4 august, menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii atât la pasivele în lei, la 12%, cât şi la valută, la 16%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...