Isărescu: Rezervele valutare nete la BNR nu au scăzut, ci au crescut, dacă eliminăm RMO şi împrumutul de la FMI

Publicul din România trebuie obişnuit să se uite la indicatori pe bază netă, pentru a înţelege mai bine că o reducere a rezervelor valutare nu reprezintă o problemă, ci o adaptare la noile realităţi ale pieţei, şi nici o datorie publică în creştere pe seama constituirii rezervelor de la Finanţe nu este periculoasă, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Economica.net - mar, 26 mai 2015, 10:41
Isărescu: Rezervele valutare nete la BNR nu au scăzut, ci au crescut, dacă eliminăm RMO şi împrumutul de la FMI

‘Am văzut că un anunţ al scăderii rezervei la Banca Naţională a creat aşa, o impresie, ca să nu spun altfel. E normal, ne adaptăm. Trebuie să nu ne uităm numai la cifrele brute, ci la indicatori. Noi, când stabilim criteriile de performanţă, în raport cu FMI, lucrăm cu date nete, rezervele internaţionale nete ale Băncii Naţionale, adică rezervele proprii, eliminând valoarea rezervelor minime obligatorii sau valoarea împrumutului de la FMI, care acum nu mai e! Aşa aţi vedea că rezervele au crescut. Nu publicăm cifra, probabil va trebui să o publicăm. Dar dacă o publicăm şi nu este înţeleasă, intrăm în altă chestiune’, a declarat marţi Mugur Isărescu în cadrul conferinţei ‘Viitorul Modelelor de Business Bancar’.

Guvernatorul a explicat că menţinerea unei rezerve internaţionale mari are costuri semnificative pentru BNR, însă ‘merită’, pentru că avantajele se răsfrâng asupra economiei, prin costurile reduse la împrumuturi, scrie Agerpres.

‘Ştiţi că un nivel mare al rezervelor, chiar dacă nu este folosit, este un descurajant al atacurilor speculative, păstrează echilibrul pieţei. Că se tot întreba lumea de ce a luat România 20 miliarde euro (de la FMI şi CE – n.r.). Acum i-am dat aproape pe toţi înapoi. Am fost unul dintre cei care am pledat pentru o sumă mai mică, acum îmi dau seama că aş fi greşit. Era nevoie, în condiţiile acelea de incertitudine, de zvonistică la nivel internaţional. Acum s-au schimbat condiţiile, aversiunea la risc este mult mai mică’, a mai spus Isărescu.

Şeful BNR a subliniat faptul că menţinerea unui nivel ridicat al rezervelor costă, însă câştigul pentru economie este mai mare decât costul. De asemenea, el a menţionat faptul că şi Ministerul Finanţelor are rezervele sale, sub formă de buffere, fapt care se reflectă într-o datorie publică aparent ridicată. ‘Datoria publică netă, dacă s-ar scădea cele 6-7 miliarde de lei, cât sunt bufferele de la Finanţe – cam mari, dar nu ne băgăm peste dânşii, aşa cum nici dânşii nu se bagă peste rezervele noastre – am vedea că datoria publică nu a crescut’, a mai spus Isărescu.

În opinia sa, mediul financiar ar trebui să facă un efort de popularizare a indicatorilor pe bază netă, care ar duce la o mai bună înţelegere a situaţiei şi ‘ne-ar feri de anumite capcane’.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...