1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Isărescu: Vom avea o şedinţă, după care vom trimite Parlamentului poziţia BNR cu privire la repatrierea aurului

Vom avea o ședință a CA și vom trimite Parlamentului poziția BNR cu privire la repatrierea aurului, a spus marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu la briefingul de presă care a urmat ședinței de politică monetară. Întrebat despre corelația dintre ROBOR și noua referință prevazută în OUG 114/2018, Isărescu a admis că noile dobânzi s-ar putea situa în jurul facilității de creditare (3.5%), recomandând băncilor să crească recompensarea depozitelor, potrivit Hotnews.ro

02 apr, 2019 | Hotnews.ro

"Sunt în cercetare aceste corelații, le analizăm și noi, dar a propos de deciziile de astăzi vor face ca dobânzile pe termen scurt de pe piața monetară care acoperă 80% din tranzacții și care contribuie la calcularea noii referințe- dobânzile calculate în acest fel ar putea fi destul de sus, lângă facilitatea de creditare. Băncile vor simți că au mai puțină lichiditate și vor lua o decizie cât mai repede, anume să majoreze dobânzile la depozite- atât pentru populație cât și pentru firme. Dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe dl. Dăianu. Sunt determinate de anumiți indicatori, cum e inflația. Mărimile economice au determinări obiective. BNR poate cel mult 'ghidona' aceste mărimi", a spus Isărescu, potrivit Hotnews.ro.

Afirmaţia vine în contextul în care proiectul PSD privind repatrierea rezervei naţionale de aur a fost adoptat luni de Senat. Documentul, iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, prevede ca Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat în străinătate, respectiv peste 55 de tone de aur.

Proiectul de lege, care va fi transmis acum spre dezbatere și deputaților, modifică Legea 312/2004 privind statutul BNR.

Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 104 tone, din care aproape 60% este depozitat în Marea Britanie.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO