Islamiştii şi opozanţii lor lansează apeluri la noi manifestaţii, duminică, în Egipt

Susţinătorii fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi au lansat o provocare armatei sâmbătă, invitând - ca şi opozanţii lor, de altfel - la noi manifestaţii duminică, în Egipt, după adunările marcate de ciocnirile cele mai violente în ultima lună, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 06 oct. 2013, 09:16
Islamiştii şi opozanţii lor lansează apeluri la noi manifestaţii, duminică, în Egipt

Ministerul de Interne a avertizat că ‘va face faţă cu fermitate’ oricărei tentative de a perturba duminică ceremoniile prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la războiul din 1973 împotriva Israelului, în timp ce măsurile de securitate au fost întărite în ţară, potrivit presei oficiale.

Alianţa împotriva loviturii de stat, condusă de Fraţii musulmani dintre care a provenit Mohamed Morsi, şi-a invitat militanţii să se adune în toată ţara şi în Piaţa Tahrir, spre care armata a blocat orice acces, cu ocazia aniversării războiului din 1973.

Mişcarea Tamarrod, aflată la originea manifestaţiilor uriaşe din 30 iunie pe care s-a bazat armata pentru a-l înlătura şi aresta pe Morsi în 3 iulie, a lansat tot un apel la mobilizare duminică ‘în toate pieţele Egiptului’ pentru a apăra revoluţia din 2011.

Conflictul din 1973 – numit Războiul din octombrie în ţările arabe şi Războiul de Yom Kippur în Israel – rămâne un subiect de mândrie pentru Egipt, care a reuşit să surprindă apărarea israeliană şi, în final, să recupereze peninsula Sinai prin acordul de pace din 1979.

Alianţa condusă de Fraţii musulmani ‘îşi reiterează apelul către toţi egiptenii să-şi continue manifestaţiile peste tot în Egipt şi să se adune duminică, 6 octombrie, în Piaţa Tahrir pentru a celebra armata acestei victorii, precum şi pe conducătorii săi’, anunţă un comunicat.

Vineri, poliţia a tras focuri de avertisment şi a lansat gaze lacrimogene pentru a împiedica sute de islamişti să se apropie de emblematica piaţă din centrul Capitalei.

Sâmbătă, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe studenţii islamişti care încercau să ajungă în Piaţa Rabaa al Adawiya din Cairo, scena în august a represiunii violente împotriva unui site pro-Morsi, potrivit unui responsabil al Securităţii. Opt membri ai Fraţilor musulmani au fost arestaţi în apropierea pieţei, a indicat aceeaşi sursă.

Potrivit experţilor, voinţa Fraţilor musulmani de a comemora în felul lor războiul din 1973 este o tentativă riscantă de a-i priva pe comandanţii responsabili de arestarea lui Morsi de aura patriotică a predecesorilor lor.

Ministerul de Interne îşi afirmă ‘hotărârea de a face faţă cu fermitate oricărei violenţe şi infracţiune a legii din partea susţinătorilor Fraţilor musulmani în cursul manifestaţiilor’.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...