Israel-Gaza: o încetare a focului umanitară obţinută pentru 3 zile, anunţă SUA şi ONU

Israelul şi palestinienii au căzut de acord asupra unei încetări a focului umanitare de 72 de ore, necondiţionată, începând de la ora locală 8.00 /5.00 GMT/ vineri, au anunţat în noaptea de joi spre vineri Naţiunile Unite şi Statele Unite, relatează agenţia DPA.
Economica.net - vin, 01 aug. 2014, 03:55
Israel-Gaza: o încetare a focului umanitară obţinută pentru 3 zile, anunţă SUA şi ONU

Reprezentantul ONU la Ierusalim, Robert Serry, ‘a primit asigurări’ că toate părţile au convenit asupra armistiţiului, potrivit unui comunicat comun transmis de secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon şi secretarul de stat american John Kerry.

Delegaţii israeliană şi palestiniană ar trebui să meargă ‘imediat’ la Cairo pentru negocieri cu guvernul egiptean, ‘vizând să se ajungă la o încetare a focului durabilă’, au mai declarat Ban şi Kerry.

Un înalt oficial al Hamas, Izzat al-Resheq, a confirmat pe pagina sa personală de Facebook că Hamas şi alte facţiuni au acceptat încetarea focului.

‘Facţiunile palestiniene, inclusiv Hamas, se angajează în încetarea focului atât timp cât Israelul o va respecta’, a scris el.

Canalul CNN a raportat că oficiali israelieni i-au declarat că primul ministru Benjamin Netanyahu şi cabinetului său de securitate au acceptat propunerea.

De asemenea, potrivit mass-media israeliene, oficiali israelieni au afirmat că ar accepta acordul, dar vor continua să lucreze la blocarea tunelurilor Hamas spre Israel.

Anterior joi, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat acelaşi lucru.

‘Până acum am neutralizat zeci de tuneluri teroriste’, a spus Netanyahu. ‘Suntem hotărâţi să continuăm această misiune, cu sau fără o încetare a focului’, a subliniat el.

De la începutul conflictului actual, la 4 iulie, trei acorduri anterioare pentru o încetare a focului umanitară au fost încălcate, notează DPA.

Presiunea a crescut asupra ambelor părţi pentru oprirea luptelor în timp ce ziare din întreaga lume publică pe prima pagină fotografii cu copii palestinieni morţi şi adulţi ucişi de lovituri israeliene.

Doar într-o singură zi, joi, au fost ucişi 79 de palestinieni, inclusiv 11 membri ai aceleiaşi familii, al-Bayoumi, într-un atac aerian asupra Khan Younis.

Ban şi Kerry au mai declarat că atunci când va începe încetarea focului, toate forţele pe teren ‘vor sta pe loc’ pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă la cei care au nevoie.

‘Cerem tuturor părţilor să acţioneze cu reţinere până când începe această încetare a focului umanitară şi să-şi respecte pe deplin angajamentele în timpul armistiţiului’, au insistat ei în comunicatul lor transmis prin email.

În timp ce Statele Unite au adoptat până acum un ton destul de blând la adresa Israelului, el a devenit ascuţit joi, mai notează DPA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a calificat bombardamentul de miercuri asupra unei şcoli din Jabalia, la nord de oraşul Gaza, care a ucis 24 de persoane, ‘total inacceptabil şi total nejustificat’.

Earnest a numit de asemenea Israelul în legătură cu victimele din rândul civililor, în timp ce, cele mai multe referiri din trecut ale SUA la decese nu dădeau vina pe o anumită parte.

‘Armata israeliană poate şi ar trebui să facă mai mult pentru a proteja vieţile acestor civili nevinovaţi’, a insistat Earnest.

El a adăugat că armata israeliană ‘nu s-a ridicat la propriile sale standarde’ stabilite pentru ‘protejarea civililor nevinovaţi’.

În Gaza, numărul morţilor după 24 de zile de bombardamente şi lovituri aeriene a crescut la cel puţin 1.422, au anunţat oficiali din domeniul sănătăţii din enclava palestiniană.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...