Israel-Gaza: o încetare a focului umanitară obţinută pentru 3 zile, anunţă SUA şi ONU

Israelul şi palestinienii au căzut de acord asupra unei încetări a focului umanitare de 72 de ore, necondiţionată, începând de la ora locală 8.00 /5.00 GMT/ vineri, au anunţat în noaptea de joi spre vineri Naţiunile Unite şi Statele Unite, relatează agenţia DPA.
Economica.net - vin, 01 aug. 2014, 03:55
Israel-Gaza: o încetare a focului umanitară obţinută pentru 3 zile, anunţă SUA şi ONU

Reprezentantul ONU la Ierusalim, Robert Serry, ‘a primit asigurări’ că toate părţile au convenit asupra armistiţiului, potrivit unui comunicat comun transmis de secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon şi secretarul de stat american John Kerry.

Delegaţii israeliană şi palestiniană ar trebui să meargă ‘imediat’ la Cairo pentru negocieri cu guvernul egiptean, ‘vizând să se ajungă la o încetare a focului durabilă’, au mai declarat Ban şi Kerry.

Un înalt oficial al Hamas, Izzat al-Resheq, a confirmat pe pagina sa personală de Facebook că Hamas şi alte facţiuni au acceptat încetarea focului.

‘Facţiunile palestiniene, inclusiv Hamas, se angajează în încetarea focului atât timp cât Israelul o va respecta’, a scris el.

Canalul CNN a raportat că oficiali israelieni i-au declarat că primul ministru Benjamin Netanyahu şi cabinetului său de securitate au acceptat propunerea.

De asemenea, potrivit mass-media israeliene, oficiali israelieni au afirmat că ar accepta acordul, dar vor continua să lucreze la blocarea tunelurilor Hamas spre Israel.

Anterior joi, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat acelaşi lucru.

‘Până acum am neutralizat zeci de tuneluri teroriste’, a spus Netanyahu. ‘Suntem hotărâţi să continuăm această misiune, cu sau fără o încetare a focului’, a subliniat el.

De la începutul conflictului actual, la 4 iulie, trei acorduri anterioare pentru o încetare a focului umanitară au fost încălcate, notează DPA.

Presiunea a crescut asupra ambelor părţi pentru oprirea luptelor în timp ce ziare din întreaga lume publică pe prima pagină fotografii cu copii palestinieni morţi şi adulţi ucişi de lovituri israeliene.

Doar într-o singură zi, joi, au fost ucişi 79 de palestinieni, inclusiv 11 membri ai aceleiaşi familii, al-Bayoumi, într-un atac aerian asupra Khan Younis.

Ban şi Kerry au mai declarat că atunci când va începe încetarea focului, toate forţele pe teren ‘vor sta pe loc’ pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă la cei care au nevoie.

‘Cerem tuturor părţilor să acţioneze cu reţinere până când începe această încetare a focului umanitară şi să-şi respecte pe deplin angajamentele în timpul armistiţiului’, au insistat ei în comunicatul lor transmis prin email.

În timp ce Statele Unite au adoptat până acum un ton destul de blând la adresa Israelului, el a devenit ascuţit joi, mai notează DPA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a calificat bombardamentul de miercuri asupra unei şcoli din Jabalia, la nord de oraşul Gaza, care a ucis 24 de persoane, ‘total inacceptabil şi total nejustificat’.

Earnest a numit de asemenea Israelul în legătură cu victimele din rândul civililor, în timp ce, cele mai multe referiri din trecut ale SUA la decese nu dădeau vina pe o anumită parte.

‘Armata israeliană poate şi ar trebui să facă mai mult pentru a proteja vieţile acestor civili nevinovaţi’, a insistat Earnest.

El a adăugat că armata israeliană ‘nu s-a ridicat la propriile sale standarde’ stabilite pentru ‘protejarea civililor nevinovaţi’.

În Gaza, numărul morţilor după 24 de zile de bombardamente şi lovituri aeriene a crescut la cel puţin 1.422, au anunţat oficiali din domeniul sănătăţii din enclava palestiniană.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...