Israelienii de la Nofar Energy au în dezvoltare proiecte fotovoltaice de peste 700 MW în România. “Noi chiar le facem”

Nofar Energy România, compania care a conectat anul trecut cel mai mare parc fotovoltaic din România, cel de la Rătești, Argeș, are în pregătire proiecte în regenerabil de 700 MW, portofoliu care ar putea ajunge la 1.000 MW până la sfârșitul anului.
Mihai Nicuţ - mie, 28 feb. 2024, 16:23
Israelienii de la Nofar Energy au în dezvoltare proiecte fotovoltaice de peste 700 MW în România. “Noi chiar le facem”

„Avem 155 MW cu partenerii noştri la Răteşti, proiect conectat, avem 314 MW în două proiecte pe aceeaşi staţie (în Giurgiu, pentru care firma a primit și finanțare de la BERD-n.red), unde am început costrucţia, avem încă 256 MW la Corbii Mari, unde acum am început licitaţia şi avem încă două-trei proiecte în proces să ajungă anul acesta la ready to build şi să se construiască. Şi noi chiar o să construim, pentru că aşa cum a apărut public, avem panourile, avem deja EPC-urile (conttractele de tip EPC-n.red), avem şi finanţare”, a spus, la Zf Power Summit, Favi Stelian, CEO Nofar Energy România.

Când a spus că are panourile, Favi Stelian s-a referit la contractul deja semnat anul trecut cu LONGi, care este acum cel mai mare producător de panouri fotovoltaice din lume, prin care Nofar Energy România urmează să primească panouri cu o capacitate de 576 MW.

Oficialul Nofar Energy a mai spus că finalizarea proiectului fotovoltaic de la Răteșt, Argeș, cel mai mare parc fotovoltaic din Ronânia la acest moment, legat la rețea anul trecut, a ajutat compania să primească finanțări de instituțiile financiare internaționale, exemplul cel mai bun fiind creditul de 55 de milioane de euro contractat de la BERD pentru a dezvolta două parcuri fotovoltaice în județul Giurgiu, la Iepurești și Ghimpați.

„Când ai aşa ceva în CV e mai uşor să mergi la departamentul de care ne tot ferim, departamentul de risc, să mergi să îţi dea finanţări şi noi am mers de fapt pe partea asta şi din cauză că avem aşa mulţi MW a fost clar că trebuie să apelăm la BERD, IFC, şi aşa am făcut şi se pare că era o decizie foarte bună”, a spus Favi Stelian.

Oficialul companiei spune că, până în 2030, se pot construi capacități noi în regnerabil de 7.000 MW: “ Noi lucrăm în toată lumea, în SUA, în Israel, în Europa lucrăm în Spania, Anglia, Germania, Polonia, şi cred că cine spune că piaţa din România nu e stabilă şi aşa mai departe nu vede harta exact cum trebuie”.

“Sigur, ai nevoie şi de reglementări şi de mai multe lururi, dar ai nevoie de investitori. Noi am reuşit să constrim un proiect şi să îl conectăm anul trecut, asta înseamnă în primul rând că se poate, e un semn clar. Ne uităm la viitor şi piaţa se va dezvolta. Mai repede, mai încet, mai greu, dar trebuie să se dezvolte, nu o să rămână România aşa în Europa fără energie verde şi fără să se îndeplinească nimic. Pentru cine se uită la piaţă cred că e clar că 80-90% din ATR-uri o să expire în următorul an şi asta înseamnă că se eliberează şi reţeaua”, a mai spus Favi Stelian.

Nofar Enerrgy este o companie originară din Israel care se definește drept lider mondial în domeniul investițiilor în energie regenerabilă. În ultimii 12 ani, Nofar a crescut până la portofoliu extins de proiecte și filiale în 9 teritorii, 200 de angajați în întreaga lume și proiecte majore de energie regenerabilă și de stocare a energiei. Potrivit datelor proprii, compania ae un portofoliu de apoape 1.100 mW conectați sau gata de conectare în fotovolatic, la care sa adaugă proiecte de stocare de 1.200 MWh.

sursă foto: Energy Industry Review

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...