Israelul a aprobat acordul interguvernamental pentru gazoductul EastMed

Guvernul israelian a aprobat duminică un acord interguvernamental convenit cu mai multe state europene pentru construcţia unei conducte submarine care va aproviziona Europa cu gaze naturale provenite de la zăcăminte din Estul Mării Mediterane, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - Dum, 19 iul. 2020, 13:32
Israelul a aprobat acordul interguvernamental pentru gazoductul EastMed

Gazoductul EastMed, care este în faza de planificare de mai mulţi ani, este destinat să transporte gaze naturale de la o serie de zăcăminte offshore din Israel şi Cipru până în Grecia şi Italia. Un acord privind construirea gazoductului a fost semnat în luna ianuarie de miniştrii Energiei din Grecia, Cipru şi Israel, însă acest acord interguvernamental avea nevoie de aprobarea finală a guvernului israelian, scrie Agerpres.

Cele trei ţări şi-au propus să adopte decizia finală de investiţii până în 2022 şi să finalizeze conducta, al cărei cost este estimat la şase miliarde de euro, până în 2025, pentru a ajuta Europa să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie.

În prezent se efectuează un studiu pentru a determina ruta terestră şi maritimă a viitoarei conducte cu o lungime de 1.900 de kilometri. Uniunea Europeană şi proprietarul conductei IGI Poseidon, un joint venture între firma DEPA din Grecia şi grupul italian Edison, au investit fiecare 35 milioane de euro în planificare.

„Aprobarea de către guvernul israelian a acordului cadru privind amplasarea unui gazoduct între Israel şi Europa este un nou punct de referinţă în transformarea Israelului într-un exportator de energie”, a declarat ministrul Energiei, Yuval Steinitz.

În prima fază, capacitatea gazoductului EastMed va fi de 10 miliarde metri cubi pe an, dar există posibilitatea dublării acestei capacităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% cât s-a înregistrat în luna anterioară, informează Agenţia......
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...