Israelul ar putea interveni militar împotriva Iranului înaintea SUA – Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, la un post american de televiziune, că Israelul ar putea interveni militar înaintea Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian, calificându-l pe noul preşedinte Hassan Rohani drept un "lup deghizat în oaie", relatează AFP.
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 05:29
Israelul ar putea interveni militar împotriva Iranului înaintea SUA - Netanyahu

„Suntem mai aproape (de Iran) decât Statele Unite. Suntem mai vulnerabili. Deci, va fi necesar să abordăm această întrebare, şi anume cum să oprim Iranul, poate chiar înaintea Statelor Unite”, a avertizat Netanyahu într-un interviu pentru postul CBS.

„În Iran există un nou preşedinte. El îl critică pe predecesorul său pentru că a fost un lup deghizat în lup. Strategia sa este să fie un lup deghizat în oaie, şi anume să zâmbească în timp ce fabrică bomba” atomică, a apreciat el.

„Ei se apropie de linia roşie. Nu au depăşit-o încă”, a declarat din nou premierul israelian, referindu-se la pragul începând de la care Iranul va fi, în opinia sa, capabil să fabrice prima sa armă nucleară. „Este necesar să li se spună, fără vreo ambiguitate, că acest lucru nu va fi permis”, a continuat el.

În opinia premierului israelian, Iranul dispune de aproximativ 190 de kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% din cele 250 de kilograme necesare în vederea fabricării unei bombe atomice.

Hassan Rohani, un lider religios moderat, a fost ales pe 14 iunie la conducerea Iranului şi îi va succeda lui Mahmoud Ahmadinejad pe 3 august.

Un oficial israelian a avetizat, în acelaşi timp, că Iranul ar putea să încerce să prezinte o ofertă marilor puteri, cu care urmează să se întâlnească marţi pe tema programului său nuclear controversat.

Teheranul ar putea să propună „o oprire temporară” a îmbogăţirii uraniului sau chiar „o conversie posibilă la un nivel inferior a unei părţi a uraniului îmbogăţit la nivelul de 20%”, cu scopul de a obţine o „anulare parţială a sancţiunilor” internaţionale.

„Aceasta este o concesie nesemnificativă”, a declarat pentru AFP oficialul israelian, sub protecţia anonimatului, apreciind că acest lucru ar constitui „alt exemplu al politicii deliberate a regimului iranian care încearcă să înşele comunitatea internaţională”.

„Israelul se va opune total unei asemenea idei iraniene şi va respinge propuneri care nu vor include (…) o oprire completă a oricărei îmbogăţiri a uraniului, retragerea din Iran a oricărui material îmbogăţit, închiderea instalaţiei ilegale de la Qom şi oprirea totală a activităţii la reactorul de plutoniu”, a mai declarat această sursă.

Netanyahu a refuzat, de asemenea, să confirme sau să infirme informaţii apărute în presa americană potrivit cărora Israelul este responsabil de mai multe explozii la depozite de muniţie în Siria, în apropierea oraşului portuar Lattakia, pe 5 iulie.

Potrivit CNN, vineri, şi ediţiei de duminică a New York Times (NYT), Israelul a efectuat raiduri aeriene împotriva acestor depozite cu scopul de a împiedica utilizarea unor rachete împotriva flotei sale.

„Imediat ce se întâmplă ceva în Orientul Mijlociu este acuzat Israelul”, a comentat Netanyahu. „Nu obişnuiesc să spun ceea facem sau nu facem. Pot să vă spun că politica mea este să împiedic transferul de arme periculoase către (mişcarea şiită libaneză) Hezbollah şi alte grupări teroriste”, a adăugat el.

Potrivit cotidianului american, care citează oficiali americani sub protecţia anonimatului, raidul aerian viza rachete de croazieră antinavă de tip Iahont, vândute regimului de la Damasc de către Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi și recrutează zeci de specialiști IT
EPAM Systems, producător de software de business, și-a deschis sediu în Iaşi. Compania va asigura dezvoltarea de software ...
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky cumpără dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net
Kaspersky achiziţionează dezvoltatorul de soluţii şi servicii de reţea Brain4Net, prin care îşi propune, printre altele, ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...