Israelul este pe cale să devină exportator major de gaze, cu implicaţii în geopolitica regiunii

Israelul este pe cale să devină un exportator major de gaze, evoluţie cu consecinţe în relaţiile geopolitice şi economice din Orientul Mijlociu, proiectul offshore Tamar, operaţional din luna martie, urmând să aibă în acest an o contribuţie de 1% la PIB-ul ţării, relatează Financial Times.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 19:40
Israelul este pe cale să devină exportator major de gaze, cu implicaţii în geopolitica regiunii

Platforma marină Tamar din sudul Israelului este descrisă de companiile partenere Delek (Israel) şi Noble Energy (SUA) drept cel mai mare proiect privat de infrastructură realizat vreodată în istoria de 65 de ani a Israelului.

Directorii generali ai Delek şi Noble au declarat pentru Financial Times că poartă discuţii intense pentru exporturi ale unui alt proiect mult mai mare, Leviathan, încă neoperaţional, situat la circa 30 de kilometri de Tamar. Zăcământul offshore Leviathan, de mare adâncime, are rezerve estimate la 536,8 miliarde de metri cubi de gaze, fiind unul dintre cele mai mari descoperite în ultima perioadă în industria de profil.

La sfârşitul lunii octombrie, Curtea Supremă din Israel a respins petiţii din partea unor organizaţii ale societăţii civile şi ale unor politicieni din opoziţie, care contestau dreptul guvernului condus de Benjamin Netanyahu de a permite ca 40% din gazele extrase să fie exportate, fără să consulte Knesset-ul (Parlamentul Israelului).

Guvernul estimează că vânzările de gaze în străinătate ar putea aduce Israelului încasări de 60 de miliarde de dolari, în 20 de ani.

„După ce Curtea Supremă a decis, uşa este deschisă. Sunt optimist că vom accelera proiectul”, a declarat preşedintele Delek, Gideon Tadmor.

Delek şi Noble analizează o serie de opţiuni de exporturi, în urma cărora investiţiile celor două companii şi ale partenerilor lor ar putea fi de 5-15 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea Leviathan şi construcţia de conducte sau facilităţi destinate gazelor naturale lichefiate.

Între opţiunile de export se numără livrarea de gaze către Turcia, Grecia, Iordania, Autoritatea Palestinială, sau chiar Egipt, care are deficit de gaze în urma tulburărilor politice din ultimii doi ani.

Companiile analizează şi investiţii în instalaţii destinate gazelor naturale lichifiate, care să poată fi livrate până în Asia.

„Multe ţări din regiune, prin folosirea gazelor de la zăcământul Leviathan, ar putea reduce tarifele pentru electricitate cu 40%-50%”, a spus Yossi Abu, director executiv al Delek.

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte avute în vedere este construcţia unei conducte subacvatice către Turcia, care ar implica o investiţie de 2-3 miliarde de dolari.

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a declarat săptămâna trecută că Turcia este interesată de gazele din Israel.

Guvernul israelian sprijină exporturile de gaze nu doar pentru veniturile care ar fi aduse la buget, ci şi datorită posibilului efect pozitiv asupra relaţiilor tensionate cu ţările vecine.

Reprezentanţii Delek şi Noble sunt totuşi reticenţi în legătură cu stadiul negocierilor, din cauza sensibilităţilor politice din Orientul Mijlociu, în legătură cu orice fel de achiziţie din Israel.

Relaţiile politice cu Turcia nu şi-au revenit încă după o fractură diplomatică provocată de un atac israelian asupra unei flotile turce care se îndrepta spre Gaza în 2010. În pofida unor scuze prezentate în luna martie de Netanyahu, intermediate de preşedintele american Barack Obama, retorica ambelor părţi rămâne vindicativă, chiar dacă relaţiile comerciale se îmbunătăţesc.

În interiorul Knesset-ului, ales în luna ianuarie, predomină scepticismul legat de campania guvernului de promovare a descoperirilor de gaze.

„Întreaga decizie referitoare la viitorul gazelor naturale ale Israelului a fost luată în spatele uşilor închise, fără transparenţă. Nu este o decizie care să fie adoptată astfel”, a declarat Stav Shaffir, membru al Partidului Muncii.

Între problemele cu care se confruntă Delek şi Noble se află şi o investigaţie antitrust, privind poziţia dominanţă pe piaţa gazelor din Israel, care ar putea întârzia proiectul Leviathan.

Indiferent de rezultat, un lucru este sigur, faptul că independenţa energetică a Israelului a fost transformată, pentru anii care vor veni, conchide Financial Times.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...