Deutsche Welle: Istoria cipriotă şi riscul prăbuşirii Europei

Propunerile europene de remediere a dezastrului cipriot ar putea avea efecte cataclismice în toată Europa şi în lume...
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 06:19
Deutsche Welle: Istoria cipriotă şi riscul prăbuşirii Europei

Povestea cipriotă i-a şocat pe vesteuropeni. Reacţiile preponderent negative ale burselor şi comentatorilor la pachetul de ajutoare pentru insula cipriotă, implicând vârâtul mâinii lungi a statului în sacul economiilor cetăţenilor de rând, a stârnit rumoare mare în cancelariile apusene. A urmat o cascadă de amânări, de pertractări, de acuze mutuale, de noi luări de poziţie şi de noi decizii, scrie Deutsche Welle

În Germania unii critici i-au pus, retoric, la zid pe politicieni. Social-democraţii au sărit ca arşi când li s-a reproşat că au permis devalizarea economiilor muncitorilor şi ale inşilor din păturile sociale nu tocmai favorizate.

Unii conservatori au reliefat, la rândul lor, că totuşi nu e drept ca germanii să plătească la nesfârşit, în exclusivitate, pentru oalele sparte de alţii, în speţă pentru falimentarea Ciprului din pricina sistemului bancar şi fiscal al acestei ţări şi a clienţilor lui, oligarhii ruşi.

Fapt este că soluţia preconizată pentru ajutorarea Ciprului prin recursul la sumele de bani economisite de oameni e profund problematică şi pe bună dreptate controversată. Fiindcă impunerea propunerilor iniţiale ar însemna ca orice politician ajuns la ananghie din cauza unei proaste gestiuni să poată băga mâna în buzunarul oamenilor şi să umple visteria statului (şi poate şi propriul portofel) cu sume extrase din carnete de economii cu mai mult de 20.000 de euro pe ele.

Această rezolvare echivalează cu o expropriere. Cu o naţionalizare, şi-anume cu una cu nimic mai acceptabilă decât cea forţată de comunişti. Sau de nazişti, legionari şi fascişti. În fond, e un atatentat la dreptul la proprietate.
Oamenilor li se ia proprietatea agonisită în ani sau decenii de muncă. Demnitarii apuseni care le-au sugerat această soluţie partenerilor lor ciprioţi din subordinea proaspăt alesului preşedinte conservator şi-au urmărit interesele politice şi naţionale, dar au omis să înţeleagă ce semnal devastator transmite, social, financiar şi economic o asemenea măsură. Şi au mai păcătuit prin lipsă de claritate.

Rezultatul eforturilor lor e cu totul deplorabil. S-a produs un haos teribil, care a plonjat pieţele într-o enormă incertitudine, amplificându-se, totodată, nemulţumirile şi protestele multor europeni, precum şi prejudecăţile antigermane.

Toate acestea frizează iresponsabilitatea. Cu atât mai mult cu cât variile tentative de stabilizare a zonei euro şi de ieşire din criza izbucnită în 2008 s-au soldat şi cu alte erori monumentale, datorate, între altele, puternicelor idiosincrasii anticapitaliste. E vorba, de pildă, de anumite demersuri stângiste de felul introducerii taxei pe tranzacţii financiare, a aşa-numitei taxe Tobin.

Rezultatul acestei măsuri, departe de a lua de la bogaţi spre a le da săracilor, ar putea fi împovărarea conturilor mărunţilor clienţi ai băncilor, precum şi o extinsă fugă de capital soldată cu reducerea investiţiilor şi distrugerea de locuri de muncă europene.

E adevărat că, dacă un stat (precum Ciprul) dă faliment, cetăţenii săi îşi pierd avutul, aşa cum şi-l pierd şi firmele sau oamenii de rând intraţi în insolvabilitate.

La fel de adevărat este şi faptul că bună parte din oligarhia rusă şi-a plasat imensele averi în conturi din bănci faimoase pentru lejeritatea cu care spală bani murdari. Bănci, situate într-o ţară celebră pentru taxele ei extrem de reduse.

Ar fi, desigur, genial să li se poată lua oligarhilor parte din profitul ilicit. Genial ar fi de asemenea să se poată pedepsi reaua guvernare din ţările care au omis până acum, în mod vinovat, să se reformeze şi să devină competitive.

Dar toate acestea trebuie reflectate judicios şi impuse într-un mod care să nu zguduie încrederea oamenilor şi pieţelor în capacitatea Europei de a respecta principii sacrosancte, precum dreptul la proprietate. A cărui restrângere ar putea antrena apocalipsa: prăbuşirea economică a Bătrânului Continent.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...