1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Criză Italia: Acţiunile băncilor scad după ce BCE a cerut acoperirea creditelor neperformante

Acţiunile băncilor italiene au scăzut marţi, înregistrând cel mai semnificativ declin în indicele principal al Bursei de la Milano, după ce publicaţia Sole 24 Ore a anunţat că Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi deplin împrumuturile neperformante până în 2026, transmite Reuters.

15 ian, 2019 | Agerpres

Solicitarea BCE ar putea spori presiunile asupra unor bănci italiene, cum ar fi Bper, Banco BPM şi UBI Banca, a informat şi ziarul Il Messaggero.

Titlurile UBI înregistrau un declin de 8,7%, cel mai redus nivel din decembrie 2016, acţiunile Bper au scăzut cu 5,5%, cel mai redus nivel din iulie 2016, în timp ce titlurile Banco BPM înregistrau un recul de 6,6%, cel mai redus nivel din noiembrie 2018.

Cei mai mari creditori italieni, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, prezenţi şi pe piaţa din România, înregistrau un declin acţiunilor de 3,4% şi, respectiv, 2,6%.

Conform datelor Mediobanca Securities, băncile italiene deţin credite neperformante de aproximativ 125 de miliarde de euro.

Marţi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că toate instituţiile financiare care sunt supervizate de Banca Centrală Europeană vor fi anunţate în legătură cu data până la care trebuie să aibă provizioane complete pentru creditele lor neperformante.

Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţia.

Disputa privind bugetul între Guvernul de la Roma şi Comisia Europeană a dus la o vânzare accelerată de active italiene şi a majorat costurile de finanţare ale Italiei.

Capitalul băncilor italiene a fost afectat de aceste turbulenţe, deoarece acestea deţin portofolii de aproximativ 375 de miliarde de euro de obligaţiuni guvernamentale italiene.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO