Italia, aproape de înfiinţarea unei bănci de rebuturi

Negocierile dintre Guvernul italian si Comisia Europeana privind înfiintarea unei banci de rebuturi (bad bank) în care sa fie incluse creditele neperformante sunt în stadiul final, a anuntat, luni, ministrul italian de Finante, Pier Carlo Padoan, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 05:26
Italia, aproape de înfiinţarea unei bănci de rebuturi

‘Discutam identificarea instrumentelor care sa permita unor garantii de stat indirecte sa opereze în concordanta cu reglementarile privind ajutoarele de stat. În aceste zile suntem în negocieri finale cu Comisia Europeana si speram sa rezolvam curând problemele tehnice’, a declarat oficialul italian, într-un interviu acordat duminica, la Forumul Ambrosetti de la Cernobbio, Italia.

În iunie, creditele neperformante au ajuns la nivelul record de 195,8 miliarde de euro (218,2 miliarde de dolari). Autoritatile de la Roma spera sa stimuleze creditarea prin înfiintarea unei banci de rebuturi în care sa fie incluse creditele neperformante, scrie Agerpres.

‘Crearea unei banci de rebuturi va elibera resursele si capitalul, deci va fi un semn pozitiv pentru piete. Principalele beneficiare vor fi bancile mai mici, deoarece ele au un procentaj ridicat de credite neperformante, iar cerintele autoritatilor de reglementare sunt acum mai dure’, a apreciat Francesco Confuorti, director în cadrul firmei de investitii Advantage Financial, Milano.

Luni, actiunile Banca Monte dei Paschi di Siena SpA au urcat la bursa cu 1,9%, la 1,83 euro, în timp ce titlurile Banca Popolare di Milano Scarl au înregistrat un avans de 1,6%, la 0,93 euro.

‘Bancile italiene devin din ce în ce mai solide în urma majorarii capitalului si a fuziunilor. Suntem foarte deschisi la participarea externa. Vedem deja bani din exterior în pietele financiare’, a afirmat ministrul italian de Finante.

Si premierul Matteo Renzi a dat recent asigurari ca vor fi adoptate masuri concrete pentru a ajuta bancile italiene sa scape de creditele neperformante.

‘Masurile vor ajuta la gestionarea problemei împrumuturilor neperformante de catre banci, care vor fi, astfel, pe picior de egalitate cu creditorii din alte tari’, a explicat Renzi.

Cele mai mari banci italiene, UniCredit si Intesa Sanpaolo, sunt prezente si pe piata din România.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...