Italia ar putea cumpăra o participaţie la Stellantis – ministrul Industriei

Italia este deschisă pentru cumpărarea unei participaţii la producătorul auto Stellantis, a declarat ministrul Industriei, Adolfo Urso, după ce a prezentat planurile Guvernului de la Roma de a acorda în acest an subvenţii în valoare de 950 de milioane de euro, pentru a-i ajuta pe automobilişti să facă trecerea la vehicule mai curate, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 02 feb. 2024, 10:51
Italia ar putea cumpăra o participaţie la Stellantis - ministrul Industriei

Noul program de subvenţii vine pe fondul unor dispute între Guvernul de la Roma şi grupul auto franco-italian Stellantis, cu privire la producţia realizată de acesta în Italia. Premierul italian Giorgia Meloni a declarat săptămâna trecută că grupul Stellantis, care pe lângă Italia are operaţiuni semnificative şi în Franţa şi SUA, a acţionat uneori împotriva intereselor naţionale italiene.

Stellantis, care deţine mărcile Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo, este singurul mare producător auto al Italiei.

Urso a declarat că Stellantis s-a angajat să majoreze producţia în Italia la un milion de vehicule, un nivel care ultima dată a fost realizat în 2017. În 2023, Stellantis a fabricat 751.384 vehicule în Italia, un avans de 9,6% faţă de 2022, a informat luna aceasta liderul FIM CISL, Ferdinando Uliano, la conferinţa anuală de presă a sindicatului dedicată producţiei companiei pe plan intern.

Urso a mers mai departe, sugerând că Italia ar putea lua exemplul Franţei preluând o participaţie la grupul Stellantis, al cărui director general este Carlos Tavares.

„Dacă Tavares susţine că Italia trebuie să facă la fel ca Franţa, care şi-a majorat investiţia la Stellantis, atunci ei pot cere şi putem discuta împreună această problemă”, a explicat Urso.

Franţa deţine o participaţie de 6% la Stellantis, grupul format în 2021 în urma fuziunii dintre Fiat Chrysler şi PSA. Familia italiană Agnelli este singurul cel mai mare investitor în Stellantis prin vehiculul de investiţii Exor.

În trecut, Urso a cerut băncii italiene de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) să cumpere o participaţie la Stellantis.

Anul trecut, preşedintele Stellantis, John Elkann, a declarat că firma nu are nevoie să adauge statul italian pe lista acţionarilor săi.

Ţinta de un milion de vehicule produse în Italia depinde de câţiva factori, inclusiv de angajamentul Romei de a cheltui mai mult cu subvenţiile, dezvoltarea staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice (EV) şi costuri mai scăzute cu energia, a precizat grupul. Italia are una dintre cele mai vechi flote de automobile din Europa.

Autorităţile de la Roma vor oferi subvenţii de până la 13.750 de euro pentru cei cu venituri reduse care vor să îşi cumpere un vehicul electric nou care costă până la 30.000 de euro, fără TVA. O parte din această subvenţie este legată de casarea unui automobil existent cu motor pe combustie.

Acelaşi grup al persoanelor cu venituri reduse poate beneficia de o subvenţie de până la 10.000 de euro pentru un nou vehicul plug-in hybrid care costă până la 45.000 de euro.

În plus, vehiculele cu motoare pe combustie de ultimă generaţie vor fi şi ele eligibile pentru a beneficia de subvenţii, dar va fi vorba de o sumă mult mai mică.

Noile măsuri fac parte dintr-un program mai amplu pe mai mulţi ani, cu o valoare de peste opt miliarde de euro, pe care Italia l-a anunţat în 2022 pentru a-şi sprijini industria auto.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...