Italia: Băncile au nevoie de 54 de miliarde de euro pentru a-şi curăţa bilanţurile

Băncile italiene au nevoie de cel puţin 52 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) pentru a-şi curăţa bilanţurile, mult peste pachetul de salvare propus luni de Guvernul de la Roma, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 21 dec. 2016, 09:15
Italia: Băncile au nevoie de 54 de miliarde de euro pentru a-şi curăţa bilanţurile

Deficitul este o estimare a sumei de care au nevoie băncile pentru majorarea provizioanelor pentru vânzarea creditelor neperformante, conform datelor Bloomberg. Suma include provizioanele de opt miliarde de euro pe care UniCredit SpA a anunţat că le va adăuga înainte de a vinde împrumuturi care ar putea să nu mai fie recuperate niciodată, în valoare de 18 miliarde de euro. Totalul include şi suma de cinci miliarde de euro pe care Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (BMPS) nu a reuşit să o obţină în ultimele luni.

Guvernul italian a cerut Parlamentului să majoreze nivelului datoriei publice cu 20 de miliarde de euro pentru a acoperi costurile salvării Monte dei Paschi şi a altor bănci care se confruntă cu dificultăţi financiare.

Valoarea pachetului de salvare ar trebui să fie apropiată de 30 de miliarde de euro pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante cu care se confruntă băncile italiene, a apreciat Paola Sabbione, analist la Deutsche Bank AG.

Săptămâna trecută, UniCredit SpA a anunţat că vrea să obţină 13 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari) în urma celei mai mari emisiuni de acţiuni din Italia, care va reprezenta un test semnificativ pentru sistemul bancar al ţării.

Emisiunea de acţiuni, menită să majoreze capitalul, ar urma să fie lansată până în iunie, iar fondurile vor ajuta la scoaterea din bilanţ a unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca speră că astfel îşi va majora profiturile şi dividendele până în 2019.

Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume care încă funcţionează, a lansat luni o majorare de capital de cinci miliarde de euro şi trebuie să obţină banii până la sfârşitul anului, altfel va fi intra în faliment. Dacă nu va reuşi să găsească investitori în sectorul privat, Guvernul de la Roma va fi forţat să intervină.

Surse guvernamentale au declarat că Executivul este gata să injecteze 15 miliarde de euro – mai puţin de un punct procentual din PIB – pentru BMPS şi alte bănci care se confruntă cu dificultăţi financiare.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neplătite în valoare de 990 de miliarde de euro, fiind pe primul loc în zona euro, arată datele publicate recent de Banca Centrală Europeană.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante, moştenire a crizei financiare, reduce acordarea de noi împrumuturi şi afectează încrederea în sistemul bancar al unor state precum Italia, Cipru şi Grecia.

Potrivit raportului BCE, cea mai mare problemă o are Italia, unde 14 bănci mari au o expunere la creditele neperformante de 286 miliarde de euro.

Problema nu este nouă. Băncile italiene au pus deja deoparte rezerve echivalente cu 44,6% din totalul creditelor lor neperformante, mai mult decât orice ţară din zona euro, inclusiv Cipru şi Portugalia, arată datele BCE.

Instituţia a stabilit deja ţinte pentru reducerea nivelului creditelor neperformante pentru unele bănci din Grecia şi Italia, stabilind şi instrucţiuni pentru celelalte grupuri bancare.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...