Italia: Guvernul acceptă să reducă deficitul şi datoria

Guvernul Italiei va căuta să reducă datoria ţării în următorii trei ani şi să scadă deficitul după 2019, a anunţat premierul Giuseppe Conte, în urma unei întâlniri cu miniştrii, atenuând temerile privind politica fiscală a celei de-a treia economii a zonei euro, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 04 oct. 2018, 06:25
Italia: Guvernul acceptă să reducă deficitul şi datoria

Săptămâna trecută, Executivul italian a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB în perioada 2019 – 2021, sfidând Bruxelles-ul şi trecând peste propunerea ministrului Economiei, Giovanni Tria. Pieţele financiare speră că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o ţintă de deficit de până la 2% din PIB anul viitor, în timp ce coaliţia dorea un deficit peste acest nivel, pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale.

Decizia autorităţilor de la Roma a provocat turbulenţe pe pieţele financiare, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani au urcat cu 11 de puncte de bază, la 3,40%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate, în timp ce acţiunile băncilor au scăzut semnificativ. Miercuri, Bursa de la Milano a închis în creştere cu 0,9%, după declaraţia premierului italian privind deficitul şi datoria.

Însă, miercuri, Conte le-a spus jurnaliştilor că Executivul italian a decis să-şi ajusteze ţintele, deficitul urmând să scadă la 2,1% din PIB în 2020 şi la 1,8% din PIB în 2021, în timp ce datoria ar urma să scadă cu aproximativ patru puncte procentuale în următorii trei ani, ajungând în jur de 126,5% din PIB până în 2021. În prezent, datoria publică a Italiei se situează la 131% din PIB, al doilea cel mai ridicat nivel din zona euro, după Grecia.

De asemenea, premierul italian a anunţat că politica fiscală expansionistă va continua, dar cheltuielile vor fi ţinute sub control.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...