1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 19 º

Extern

Italia: Guvernul acceptă să reducă deficitul şi datoria

Guvernul Italiei va căuta să reducă datoria ţării în următorii trei ani şi să scadă deficitul după 2019, a anunţat premierul Giuseppe Conte, în urma unei întâlniri cu miniştrii, atenuând temerile privind politica fiscală a celei de-a treia economii a zonei euro, transmite Reuters.

04 oct, 2018 | Agerpres

Săptămâna trecută, Executivul italian a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB în perioada 2019 - 2021, sfidând Bruxelles-ul şi trecând peste propunerea ministrului Economiei, Giovanni Tria. Pieţele financiare speră că Tria, profesor universitar neafiliat niciunui partid, va insista pe o ţintă de deficit de până la 2% din PIB anul viitor, în timp ce coaliţia dorea un deficit peste acest nivel, pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale.

Decizia autorităţilor de la Roma a provocat turbulenţe pe pieţele financiare, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani au urcat cu 11 de puncte de bază, la 3,40%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate, în timp ce acţiunile băncilor au scăzut semnificativ. Miercuri, Bursa de la Milano a închis în creştere cu 0,9%, după declaraţia premierului italian privind deficitul şi datoria.

Însă, miercuri, Conte le-a spus jurnaliştilor că Executivul italian a decis să-şi ajusteze ţintele, deficitul urmând să scadă la 2,1% din PIB în 2020 şi la 1,8% din PIB în 2021, în timp ce datoria ar urma să scadă cu aproximativ patru puncte procentuale în următorii trei ani, ajungând în jur de 126,5% din PIB până în 2021. În prezent, datoria publică a Italiei se situează la 131% din PIB, al doilea cel mai ridicat nivel din zona euro, după Grecia.

De asemenea, premierul italian a anunţat că politica fiscală expansionistă va continua, dar cheltuielile vor fi ţinute sub control.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO