Italia ia în considerare vânzarea unor participaţii minoritare la unele companii de stat – Bloomberg

Coaliţia premierului Giorgia Meloni ia în considerare vânzarea unor participaţii minoritare la unele companii de stat, pentru a sprijini finanţele publice ale Italiei, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - joi, 31 aug. 2023, 11:22
Italia ia în considerare vânzarea unor participaţii minoritare la unele companii de stat - Bloomberg

Ministerele evaluează vânzarea unor active, inclusiv o participaţie la compania feroviară de stat, dar se va păstra controlul asupra afacerii, susţin sursele.

Separat, oficialii se bazează pe aşteptatul flux de numerar în urma planificatei vânzări în 2024 a Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Meloni a cerut într-o întâlnire cu miniştrii „să evite risipa” în propunerile pe care le vor înainta pentru buget, înainte ca acesta să fie prezentat Parlamentului, în octombrie. Premierul vrea să reducă cheltuielile, banii rezultaţi urmând să fie folosiţi pentru planul Guvernului de a reduce impozitele pe salarii şi a ajuta familiile care se confruntă cu dificultăţi.

După întâlnire, ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că „poate ar fi o idee bună să se vândă anumite active”.

Vânzările de active ar ajuta Executivul să finanţeze noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro şi un motiv de îngrijorare pentru autorităţile UE şi pieţele financiare.

În condiţiile în care economia s-a contractat neaşteptat în trimestrul doi din 2023, Executivul se confruntă cu perspectiva potenţialei depăşiri a ţintei de deficit, de 4,5% din PIB în 2023 şi 3,7% din PIB în 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...