Italia înfiinţează o super-autoritate de luptă împotriva corupţiei

Consiliul de Miniştri din Italia a adoptat vineri un decret care consolidează lupta împotriva corupţiei, după mai multe scandaluri în care au fost implicaţi ofiţeri de poliţie şi personalităţi politice, a indicat şeful guvernului, Matteo Renzi, relatează AFP.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 20:04
Italia înfiinţează o super-autoritate de luptă împotriva corupţiei

‘Am decis să atribui Autorităţii Naţionale Anticorupţie (ANAC) puteri de autoritate de autoritate de control asupra contractelor şi serviciilor publice’, a declarat Renzi presei, la sfârşitul Consiliului de Miniştri.

Guvernul italian a decis să creeze un fel de ‘super-autoritate’ a luptei împotriva corupţiei, care va regrupa mai multe servicii sub conducerea magistratului Raffaele Cantone, preşedintele actual al ANAC.

Evocând tradiţionala lentoare a justiţiei italiene, Renzi a explicat că, în virtutea noilor norme privind corupţia, ANAC va putea acţiona mult mai rapid pentru prevenţie.

Dacă ANAC are îndoieli privind activitatea unei companii, va putea cere punerea sub tutelă, prin numirea unui comisar, numai a părţii de companie care pare implicată în afaceri ilegale.

‘În cazul unor afaceri dubioase, ANAC va putea să le semnaleze şi să propună punerea sub tutelă a părţii din companie care pare implicată’, a declarat Renzi.

Şeful guvernului a calificat aceste măsuri ca fiind ‘o ocazie uriaşă’ pentru Italia, declarându-se în acelaşi timp conştient că fenomenul corupţiei se combate cu ‘investiţii în conştiinţă şi moralitate’.

‘La o primă lectură, mi se pare că soluţiile alese sunt curajoase şi merg în direcţia cea bună’, a reacţionat Cantone, ‘ţarul’ luptei anticorupţie.

‘Chiar dacă aş avea toate superputerile, ştiu că nu aş putea împiedica episoade de corupţie, însă trebuie să încercăm să inversăm această tendinţă’, a adăugat magistratul.

Italia este afectată de câteva săptămâni de scandaluri politico-financiare de corupţie, legate de mari şantiere în diferite oraşe din peninsulă.

Cea mai recentă victimă a acestor scandaluri, primarul de stânga al Veneţiei, Giorgio Orsoni, implicat într-un caz de corupţie şi spălare de bani, şi-a prezentat vineri demisia.

Cu două zile mai devreme, un colonel al poliţiei financiare, care a comis fapte ilegale, a fost arestat la ordinul justiţiei italiene, care dezvăluie constant cazuri de corupţie.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...