Italia: Război fără precedent între premierul Matteo Renzi şi sindicate

Reforma pieţei muncii în Italia a dus la o înfruntare totală şi fără precedent între guvernul premierului Matteo Renzi şi sindicate, fiind vorba mai ales de cea mai importantă uniune sindicală din ţară, Confederaţia Generală Italiană a Muncii (CGIL), asociată întotdeauna cu stânga şi cu Partidul Democrat (PD), formaţiunea actualului premier, scrie sâmbătă corespondentul la Roma al cotidianului spaniol ABC.
Economica.net - Dum, 21 sept. 2014, 06:35
Italia: Război fără precedent între premierul Matteo Renzi şi sindicate

Renzi acuză centralele sindicale că ‘apără doar bătălii ideologice şi nu (se ocupă de) problemele oamenilor’, iar lidera CGIL îl atacă pe premier, acuzându-l că ‘are în minte modelul (Margaret) Thatcher’, fosta Doamnă de Fier a Marii Britanii, scrie Agerpres.

Prima salvă a fost lansată de Susana Camusso, secretara generală a CGIL. ‘Şeful guvernului se gândeşte prea mult la modelul Thatcher’, a spus ea, criticând reforma muncii avută în vedere de Renzi. Răspunsul premierului, de o duritate fără precedent, nu s-a lăsat aşteptat: ‘Dumneavoastră apăraţi ideologiile, nu persoanele’.

Originea şi cheia acestei confruntări o reprezintă faimosul articol 18 din Statutul muncitorilor care limitează serios concedierile şi se referă la firme cu mai mult de 15 angajaţi. Rigiditatea de pe piaţa muncii face ca majoritatea companiilor din Italia, care dau de lucru la peste 80% dintre lucrători, să aibă mai puţin de 15 angajaţi. Astfel, au apărut două clase de lucrători, în care au mai multe drepturi şi sunt mai bine protejaţi funcţionarii publici şi angajaţii companiilor cu peste 15 lucrători. Dar această rigiditate blochează investiţiile străine. De fapt, de ani de zile, investiţiile străine în Italia sunt aproape zero, scrie ABC.

La cererea Bruxellesului şi a Băncii Centrale Europene, Matteo Renzi trebuie să flexibilizeze codul muncii şi, prin urmare, să modifice sau să elimine articolul 18. Însă sindicatele şi o parte dintre membrii propriului partid s-au revoltat. Susana Camusso a ajuns chiar să spună că ‘cine vrea să elimine articolul 18 anulează de fapt libertatea lucrătorilor’.

Totodată, sindicatele au ameninţat cu proteste şi cu o grevă generală, în timp ce o parte din membrii partidului lui Renzi îl sfidează şi-l atacă. ‘Va urma o luptă’, i-a spus fostul secretar al PD şi rival la alegerile primare din partid, Pierluigi Bersani, politicianul cel mai vizibil în revolta din rândurile PD.

Momentan, ultimul cuvânt i-a aparţinut lui Renzi. ‘Întreb şi eu acum sindicatele care protestează împotriva noastră: unde eraţi în toţi aceşti ani în care s-a produs cea mai mare nedreptate, între cei care au de muncă şi cei care nu au; între cei care sunt angajaţi pe durată nedeterminată şi cei care au posturi temporare?’ În fond, comentează ABC, Renzi acuză sindicatele de imobilism şi de faptul că s-au preocupat îndeosebi de cei care au deja un loc de muncă asigurat.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...