Italia, retrogradată de Fitch la „BBB”, două trepte deasupra calificativului de „junk”

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât, vineri, ratingul Italiei pentru datoria pe termen lung, din cauza datoriei publice ridicate, a creşterii economice modeste, problemelor din sistemul bancar şi riscurilor politice înaintea alegerilor din 2018, informează Reuters.
Economica.net - lun, 24 apr. 2017, 09:09
Italia, retrogradată de Fitch la

Fitch a informat că a scăzut ratingul Italiei până la ‘BBB’ de la ‘BBB plus’, perspectiva asociată fiind una stabilă. Această retrogradare, care duce calificativul Italiei cu doar două trepte deasupra nivelului junk, pune noi presiuni asupra costurilor de creditare ale Italiei, care au crescut deja în ultimele luni.

În luna octombrie a anului trecut, Fitch a pus ratingul Italiei sub supraveghere cu perspectivă negativă, înaintea unui referendum constituţional destinat eficientizării instituţiilor politice care a fost pierdut de fostul premier Matteo Renzi. Aceasta a demisionat pentru a face loc unui guvern interimar apreciat de Fitch ca fiind unul slab, condus de fostul ministru de Externe, Paolo Gentiloni.

‘Istoricul Italiei în materie de derapaj fiscal, întârzierea consolidării, creşterea economică modestă şi eşecul în reducerea nivelului ridicat al datoriei guvernamentale au lăsat-o mai expusă la posibilele şocuri negative. Acest lucru este agravat de creşterea riscului politic şi slăbiciunile din sectorul bancar, care a avut nevoie de intervenţii publice în trei bănci începând cu luna decembrie’, apreciază Fitch.

La finele anului trecut, datoria publică a Italiei a ajuns la aproape 133% din PIB, unul din cele mai mari procente din lumea dezvoltată şi totodată cu 11,2% din PIB peste ţinta pe care autorităţile de la Roma au fixat-o în 2013. De asemenea, Fitch estimează că economia Italiei va înregistra o creştere de 0,9% în 2017, la fel ca şi cea înregistrată în 2016.

Agenţia de evaluare s-a declarat îngrijorată în legătură cu riscurile crescute privind un guvern slab sau instabil precum şi cu privire la partidele populiste sau eurosceptice care să influenţeze procesul de elaborare a politicilor, ceea ce ar putea reduce apetitul pentru reforme şi să majoreze presiunile pentru relaxare fiscală, afectând încrederea investitorilor.

În perioada cuprinsă între lunile decembrie 2016 şi ianuarie 2017, ratingul Italiei a fost retrogradat şi de agenţiile Moody’s şi DBRS. O altă importantă agenţie de evaluare, Standard & Poor’s, a coborât ratingul Italiei de la de la ‘BBB’ până la ‘BBB minus ‘, ultima treaptă peste nivelul junk, nerecomandat pentru investiţii.

Te-ar mai putea interesa și
Compania greacă Entersoft își continuă planul de consolidare în România prin preluarea controlului firmei BITSoftware
Compania greacă Entersoft își continuă planul de consolidare în România prin preluarea controlului firmei BITSoftware
Compania Entersoft, lider în piața de soluții software de business din Grecia și Europa de Sud-Est, a achiziționat pachetul majoritar din BITSoftware, unul dintre cei mai dinamici furnizori de......
Grindeanu: Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers
Grindeanu: Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers
Situaţia la TAROM nu este cea mai fericită, iar compania trebuie să continue planul de restructurare pe care l-a agreat ...
Chiriţoiu: Trebuie să uităm de piaţa naţională de energie şi de autosuficienţă. Decuplarea de Rusia face necesar nuclearul
Chiriţoiu: Trebuie să uităm de piaţa naţională de energie şi de autosuficienţă. Decuplarea de Rusia face necesar ...
Trebuie să uităm de ideea de piaţă naţională şi de autosuficienţa României din punct de vedere energetic, atâta ...
Mai mult internet în roaming și tarife reduse, de la 1 iulie
Mai mult internet în roaming și tarife reduse, de la 1 iulie
Limita de internet disponibil în roaming SEE crește de la 1 iulie, și-a anunțat operatorul Orange clienții. În plus, ...