Italia şi UE vor încerca să ajungă la un punct de vedere comun cu privire la bugetul pe 2019

Italia şi Comisia Europeană vor face eforturi în zilele următoare pentru a-şi apropia poziţiile cu privire la proiectul de bugetul pe 2019 al Italiei, care potrivit executivului comunitar încalcă legislaţia europeană pentru că nu prevede o reducere suficientă a datoriei publice, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 25 nov. 2018, 15:01
Italia şi UE vor încerca să ajungă la un punct de vedere comun cu privire la bugetul pe 2019

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avut sâmbătă seară o întâlnire cu premierul Italiei, Giuseppe Conte pentru a discuta subiectul bugetului Italiei, înaintea unui summit UE la care vor fi aprobate condiţiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Munca va continua în zilele următoare pentru ca părţile să îşi apropie punctele de vedere şi să caute o soluţie orientată spre viitor” a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la finalul reuniunii.

Comisia Europeană a făcut miercuri primul pas spre o procedură de sancţionare a Italiei pentru planurile sale bugetare pentru 2019, însă autorităţile de la Roma au afirmat că nu au nicio intenţie de a modifica aceste planuri, ceea ce riscă să agraveze disputa şi ar putea să conducă la aplicarea de amenzi.

Guvernul condus de Giuseppe Conte vrea să majoreze împrumuturile anul viitor pentru a-şi putea respecta promisiunile din campania electorală vizând reducerea vârstei de pensionare, asigurarea unui venit universal şi unele reduceri de taxe. Potrivit oficialilor italieni, consumul mai mare de anul viitor va accelera creşterea economică, o presupunere care nu este împărtăşită şi de Comisia Europeană.

Italia are deja a doua cea mai mare datorie publică din UE, 131% din PIB, iar alte state din zona euro se tem că noi împrumuturi ar putea declanşa o criză a datoriilor similară cu cea care a izbucnit în Grecia în 2010. Însă Conte a respins această posibilitate subliniind că fundamentele Italiei sunt solide şi nu se compară cu cele ale Greciei. Premierul Italiei a spus că discuţiile cu Comisia vor continua dar a subliniat că nu a oferit nicio modificare substanţială a bugetului. De asemenea, Conte şi-a exprimat speranţa că discuţiile vor ajuta Italia să evite noi măsuri disciplinare din partea Comisiei.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...