Italia va ieşi din recesiune în primul trimestru – Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei

Economia italiană va ieşi probabil din recesiune în primul trimestru şi va continua să înregistreze o creştere slabă în viitorul apropiat, fiind necesare măsuri decisive pentru o redresare mai solidă, a afirmat, luni, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Italiei, Salvatore Rossi, într-un discurs rostit la Universitatea Udine, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 14:21
Italia va ieşi din recesiune în primul trimestru - Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei

Datele privind primele trei luni din acest an vor arăta ‘o creştere minoră a PIB-ului’, primul trimestru de creştere din ultimii trei ani şi jumătate, a explicat Salvatore Rossi.

Şi Banca Italiei se aşteaptă la creşteri trimestriale modeste în următorii doi ani, dar a treia mare economie a zonei euro va fi mult sub nivelul înregistrat înaintea crizei din 2008.

Rossi a explicat că PIB-ul Italiei este cu aproximativ 9% mai scăzut decât nivelul din 2007, în timp ce în aceeaşi perioadă activitatea economică s-a redus cu 5% în Spania şi a crescut cu 2% în Franţa şi cu 5% în Germania.

Pentru ca Italia să înregistreze o redresare mai solidă, întreprinderile mici şi mijlocii, din care multe nu sunt competitive, trebuie să fuzioneze şi să se consolideze, pentru a reuşi să investească mai mult, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

Acesta a făcut apel la îmbunătăţirea calităţii universităţilor italiene, pentru a promova inovaţiile şi a asigura o forţă de muncă mai bine calificată.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an la 0,4%, faţă de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind că măsurile de consolidare fiscală au ajutat ţara să reducă dimensiunile recesiunii.

În 2014, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,4%, a anunţat Banca Italiei în raportul său trimestrial, sugerând că declinul putea fi mai accentuat dacă nu ar fi fost adoptate măsuri de consolidare fiscale.

Totuşi, măsurile de reducere a deficitului şi a datoriei ar trebui accelerate în viitor, se arată în raport.

În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2%, deşi ‘se menţin incertitudini considerabile’ şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou partener equity la Țuca Zbârcea & Asociații. Casa de avocatură are acum nouă fondatori în comitetul de conducere
Un nou partener equity la Țuca Zbârcea & Asociații. Casa de avocatură are acum nouă fondatori în comitetul de ...
Țuca Zbârcea & Asociații anunță promovarea lui Șerban Pâslaru la statutul de Partener Equity. El se alătură astfel celor 8 fondatori ai firmei de avocatură, care formează comitetul......
Ministerul Familiei va fi absorbit de Ministerul Muncii. 20 de posturi se desfiinţează după reorganizare
Ministerul Familiei va fi absorbit de Ministerul Muncii. 20 de posturi se desfiinţează după reorganizare
Ministerul Muncii fuzionează prin absorbţie cu Ministerul Familiei. În urma reorganizării, Ministerul Muncii îşi schimbă ...
Autostrada Transilvania: Construcții Erbașu a postat imagini cu startul lucrărilor la secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș
Autostrada Transilvania: Construcții Erbașu a postat imagini cu startul lucrărilor la secțiunea Suplacu de Barcău – ...
Construcții Erbașu a postat imagini cu startul lucrărilor la secțiunea Suplacu de Barcău - Chiribiș din Autostrada ...
Ministrul Finanțelor participă la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare la Bruxelles
Ministrul Finanțelor participă la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare la Bruxelles
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, ...