Italia va ieşi din recesiune în primul trimestru – Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei

Economia italiană va ieşi probabil din recesiune în primul trimestru şi va continua să înregistreze o creştere slabă în viitorul apropiat, fiind necesare măsuri decisive pentru o redresare mai solidă, a afirmat, luni, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Italiei, Salvatore Rossi, într-un discurs rostit la Universitatea Udine, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 14:21
Italia va ieşi din recesiune în primul trimestru - Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei

Datele privind primele trei luni din acest an vor arăta ‘o creştere minoră a PIB-ului’, primul trimestru de creştere din ultimii trei ani şi jumătate, a explicat Salvatore Rossi.

Şi Banca Italiei se aşteaptă la creşteri trimestriale modeste în următorii doi ani, dar a treia mare economie a zonei euro va fi mult sub nivelul înregistrat înaintea crizei din 2008.

Rossi a explicat că PIB-ul Italiei este cu aproximativ 9% mai scăzut decât nivelul din 2007, în timp ce în aceeaşi perioadă activitatea economică s-a redus cu 5% în Spania şi a crescut cu 2% în Franţa şi cu 5% în Germania.

Pentru ca Italia să înregistreze o redresare mai solidă, întreprinderile mici şi mijlocii, din care multe nu sunt competitive, trebuie să fuzioneze şi să se consolideze, pentru a reuşi să investească mai mult, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

Acesta a făcut apel la îmbunătăţirea calităţii universităţilor italiene, pentru a promova inovaţiile şi a asigura o forţă de muncă mai bine calificată.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în acest an la 0,4%, faţă de estimarea de 1,3% din iulie, apreciind că măsurile de consolidare fiscală au ajutat ţara să reducă dimensiunile recesiunii.

În 2014, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,4%, a anunţat Banca Italiei în raportul său trimestrial, sugerând că declinul putea fi mai accentuat dacă nu ar fi fost adoptate măsuri de consolidare fiscale.

Totuşi, măsurile de reducere a deficitului şi a datoriei ar trebui accelerate în viitor, se arată în raport.

În 2016, creşterea PIB-ului Italiei ar urma să accelereze la 1,2%, deşi ‘se menţin incertitudini considerabile’ şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...