Italia: Verificări la cele mai mari bănci, care ar putea fi nevoite să vândă active

Banca centrală a Italiei desfăşoară verificări discrete la cele mai mari opt bănci din ţară, analizând portofoliile de credite ale acestora, procedură în urma căreia instituţiie financiare ar putea fi nevoite să vândă active sau să ia măsuri de recapitalizare, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - mar, 30 iul. 2013, 09:14
Italia: Verificări la cele mai mari bănci, care ar putea fi nevoite să vândă active

Verificările vin pe fondul temerilor manifestate de autorităţi, investitori şi unii bancheri privind situaţia unor instituţii de credit din Italia şi creşterea creditelor neperformante.

La începutul acestui an, Banca Italiei a cerut băncilor comerciale să-şi majoreze rezervele de capital cu aproximativ 3,4 miliarde euro pentru a acoperi posibilele pierderi generate de creditele neperformante. Decizia a fost luată în urma unei runde de verificări în rândul băncilor care a avut loc în toamna anului trecut.

Potrivit unui document al băncii centrale italiene obţinut de WSJ, autorităţile „sapă” mai adânc de această dată în portofoliile celor mai mari opt bănci comerciale şi efectuată inspecţii la sediile altor 20 de instituţii de credit.

„Pentru băncile care vor trebui să efectueze ajustări mai ample, vânzarea activelor nestrategice ar putea aduce o contribuţie”, potrivit documentului consultat de WSJ.

Alte bănci ar putea fi nevoite să-şi majoreze provizioanele constituite pentru acoperirea riscului.

Unele bănci italiene încearcă să creeze soluţii proprii, negociind cu fonduri de hedging pentru vânzarea unor pachete de credite neperformante la un preţ cu mult sub valoarea nominală a creanţelor, potrivit unor surse.

Banca milaneză de investiţii Mediobanca lucrează la un proiect pilot care ar viza combinarea portofoliilor de credite neperformante de la mai multe instituţii financiare şi vânzarea pachetului către investitorii aflaţi în căutare de active la preţ redus, au declarat surse bancare pentru WSJ.

Economia italiană este în contracţie de doi ani, astfel că tot mai multe firme şi persoane rămân în urmă cu ratele la bancă sau intră în incapacitate de plată.

Creditele neperofrmante sunt în creştere în italia de doi ani şi trei luni, totalizând 249 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, ceea ce reprezintă 14,2% din soldul total al creditelor din sistem, potrivit datelor Băncii Italiei. La sfârşitul anuli 2010, creditele neperformante aveau o valoare de 157 miliarde euro, sau 8,9% din sold.

Oficialităţile şi unii bancheri anticipează ca situaţia să continue să se agraveze până anul viitor, chiar dacă economia italiană se va stabiliza în a doua jumătate a acestui an.

Băncile italiene au trecut cu bine peste prima fază a crizei financiare globale deoarece economia locală nu a trecut prin prăbuşirea unui balon speculativ pe piaţa imobiliară, aşa cum s-a întâmplat în ţări precum SUA, Spania sau Irlanda. Totodată, băncile italiene au mers pe un model de business mai conservator, neavând în portofolii produse financiare „exotice” în perioada crizei mondiale.

Guvernul italian, cu un deficit bugetar ridicat şi o datorie publică uriaşă, nu a fost nevoit, astfel, să intervină cu bani publici pentru salvarea băncilor.

Valul de credite neperformante apărut în ultimii doi ani în Italia provine în mare măsură din zona întreprinderilor mici şi mijlocii din construcţii, imobiliare şi alte sectoare care au ca arie de activitate economia internă.

Banca Italiei încearcă să dea asigurări investitorilor că problema este sub control.

„Nu negăm dificultăţile generate de contextul macroeconomic. Suntem conştienţi de temerile investitorilor străini, însă luăm măsuri pentru a reduce gradul de îngrijorare”, a declarat pentru WSJ directorul general adjunct al Băncii Italiei, Fabio Panetta.

Banca centrală a cerut în mai multe rânduri, în mod public, ca băncile comerciale să-şi reducă cheltuielile, inclusiv în ceea ce priveşte remuneraţia directorilor executivi, şi să-şi consolideze rezervele de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...