Italia vrea să atragă băncile din Marea Britanie după Brexit

Italia a înfiinţat un grup de lucru pentru a atrage firmele financiare din Londra după Brexit, oferind reduceri de taxe pentru angajaţii cu înaltă calificare în încercarea de a convinge băncile, firmele de privat equity şi companiile de gestionare a activelor să se mute la Milano, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 14:50
Italia vrea să atragă băncile din Marea Britanie după Brexit

Premierul Theresa May a declarat luna trecută că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor şi investitorii se întreabă cum îşi vor putea servi în viitor clienţii de pe continent.

Ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, şi primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, se întâlnesc joi în capitala financiară a Italiei cu directori ai unor firme de servicii financiare pentru a-i convinge să părăsească Marea Britanie după Brexit.

Guvernul de la Roma va coordona un grup de reprezentanţi ai Băncii Centrale a Italiei, ai Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare (Consob) şi ai oraşului Milano pentru a negocia cu firmele şi instituţiile care caută alternative în UE.

Padoan a afirmat că Italia a aprobat un pachet de măsuri care include: exceptarea de la plata impozitelor timp de trei ani pentru 90% din remuneraţia profesorilor şi cercetătorilor, precum şi exceptarea de la plata impozitelor timp de cinci ani pentru 50% din remuneraţia directorilor şi experţilor.

‘Am eliminat astfel dezavantajele competitive cu alte state europene, Italia devenind una dintre cele mai atractive locaţii pentru piaţa forţei de muncă. În următoarele luni grupul de lucru se va întâlni cu reprezentanţii companiilor, în special cele din industria serviciilor financiare, la Londra şi la New York’, a afirmat Fabrizio Pagani, şeful echipei ministrului italian de Finanţe.

Milano, alături de Dublin, Frankfurt şi Paris, ar putea fi unul dintre principalii câştigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă analiştii se aşteaptă ca unele bănci americane să transfere la New York o parte din posturile de la Londra.

Mai multe guverne europene sunt interesate să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

În prezent, capitala Marii Britanii este oraşul care găzduieşte Agenţia Europeană a Medicamentului, o instituţie cu aproape 900 de angajaţi care supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. După ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, UE ar putea să mute sediul EMA în altă ţară membră.

Primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, a declarat că prioritatea sa este găzduirea EMA. Viena şi Amsterdam sunt concurenţi periculoşi dar credem că Milano poate concura, a afirmat Sala, adăugând că se aşteaptă ca o decizie privind EMA să fie luată până în septembrie.

Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri.

Şi premierul Theresa May a dat asigurări că Marea Britanie va încerca să atragă companiile şi instituţiile financiare cu reglementări mai relaxate şi impozit pe profit mai scăzut dacă UE va oferi un acord post-separare care nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat că astfel de măsuri ar afecta perspectivele obţinerii unui acord comercial.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 2,8 miliarde de lei, la nivel global. Pentru......
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...